Així veig jo la Lliga Nacional Juvenil aquesta temporada 2016-2017

A menys de 15 dies per a l’inici de la Lliga Nacional Juvenil (LNJ), l’actual campió de la Lliga i del campionat de Catalunya, Miguel Ángel Samprón, ens ‘regala’ l’exhaustiu resum que ens espera. Favorits, curiositats i detalls que no se’ns poden escapar

MIGUEL ÀNGEL SAMPRÓN / TÈCNIC
Miguel Ángel Samprón, tècnic de futbol / FOTO: EDUARDO BERZOSA
Miguel Ángel Samprón, tècnic de futbol / FOTO: EDUARDO BERZOSA

Poques vegades tenim l’oportunitat de poder llegir a un doble campió com és el cas de Miguel Ángel Samprón, extècnic del CF Damm. Actual campió de la Lliga i del campionat de Catalunya, el tècnic dóna un repàs detallat a la temporada 2016-2017 que començarà aquest proper 28 d’agost. Val la pena guardar-la-

AIXÍ HO VEIG JO

En dues setmanes donarà inici una nova temporada a la Lliga Nacional Juvenil G.7. Després d´haver tingut experiències a totes les categories de futbol base ( des de benjamins, fins a juvenils), puc afirmar que és la competició més igualada del futbol base català. Només cal veure els partits que deixen de guanyar Barcelona i Espanyol durant la temporada. A la temporada 2015-16, van coincidir sense guanyar en 6 jornades. Una dada que no es dóna en cap altre competició del nostre futbol.

La novetat d´aquesta temporada serà la presència de 6 equips filials ( Barça B, Espanyol B, Damm B, Cornellà B, Girona B y Nàstic Tarragona B), que tenen uns objectius encarats en la formació dels jugadors per progressar als seus clubs, però que no comptaran per ascendir a Divisió d´Honor. El recent èxit aconseguit per l´ Unificació Bellvitge a la categoria és un bon mirall per a tots els equips que no són filials a la categoria (12 equips).

Dani Vidal es el tècnic del segon juvenil del Nàstic / FOTO: CLUB
Dani Vidal es el tècnic del segon juvenil del Nàstic / FOTO: CLUB

Pel que fa als candidats al títol, considero que el Barcelona B ha configurat una plantilla molt potent, amb la base de l´equip Cadet A de la temporada passada ( equip de nivell dins del club) i 6-7 jugadors de 2n any que donaran una més ràpida adaptació a la categoria als de Quique Àlvarez.

L’ Espanyol de Robert Cuesta tractarà de recuperar el nivell de joc i la regularitat que fa dues temporades li va permetre aconseguir el títol, després d´una temporada més irregular. El bloc del Cadet A de la temporada passada i un nombre de 5-6 jugadors de segon any garantiran un bon nivell de plantilla.

Voldria destacar com a aspecte positiu les poques incorporacions que han fet Barcelona i Espanyol aquesta temporada i la confiança en els jugadors que pugen de categories inferiors.

Respecte l´ actual campió , Damm B, considero que no ha de perdre de vista el seu objectiu principal, formar jugadors pel seu “primer equip” amb una idea de joc dominant i ofensiva i situar·se entre els 4-5 equips capdavanters. Sortir amb l´objectiu de guanyar la competició, seria un error.

Cornella B, amb Gonzalo Riutort al capdavant, serà un equip sòlid i amb bon futbol associatiu. La base de l´equip, que procedeix del JC, va demostrar un alt nivell de joc la temporada passada a Preferent i donarà continuïtat a la gran competició realitzada per la generació del 98 l´ any passat.

El Lleida E. vol tornar a la DHJ / FOTO: LLEIDA E.
El Lleida E. vol tornar a la DHJ / FOTO: LLEIDA E.

Com a candidat clar a l´ascens em decanto pel Lleida Esportiu. Els lleidatans han de recuperar la categoria perduda i les darreres temporades que un equip capital de província ha jugat a lliga Nacional s´ ha mostrat superior a la resta d´aspirants a l´ascens ( Lleida a la 2013-14 i Girona a la 2014-2015).

Per darrera, diversos equips tindran l´objectiu de l´ascens al cap. Jabac, Badalona, Europa i Mataró són clubs que han jugat a la Divisió d´Honor recentment i han de lluitar per situar·se en una zona mitja-alta a la competició que els garanteixi poder lluitar per l´ascens les darreres jornades.

Els equips del Bages, Manresa i G. Manresa es mostraran com a equips molt competitius. Caldrà estar atent a aquest últim, debutant a la categoria, ja que les dues darreres temporades han fet una feina de captació i competició excel·lent a totes les categories del club.

Mercantil i Mollet buscaran estabilitat i tranquil·litat a la classificació. Els primers tindran com a principal novetat el canvi a la banqueta, després d´una llarga trajectòria de Pablo Becerril al capdavant. Els segons, tractaran de continuar amb la línia positiva des de l´arribada de Didac Vidal a la banqueta a meitat de temporada passada ( bona segona volta).

Dídac Vidal repeteix al Mollet / FOTO CLUB
Dídac Vidal repeteix al Mollet / FOTO CLUB

Un equip que garantirà una proposta de joc ofensiva i valent serà el Josep Maria Gené. Després d´una bona temporada, tractaran de continuar progressant sense els jugadors més destacats de les darreres temporades, que han acabat l´etapa juvenil.

Júpiter i Figueres són els altres equips que han ascendit. Els de la Verneda, amb dos ascensos en tres temporades ( de 1a Divisió a Lliga Nacional) tractaran de mantenir una categoria necessària per formar als jugadors de la base pel primer equip de Juanjo García, que ha demostrat confiar les darreres temporades en jugadors del planter.

Figueres arriba a la categoria realitzant un gran joc a la categoria Preferent. Al Campionat de Catalunya Juvenil ( ¼ final), van realitzar una gran 1a part contra el que va ser després l´equip campió.

Respecte Girona B i Nàstic B, desitjaria que desenvolupessin plantejaments ofensius a la categoria. Els dos clubs estan creixent molt a l´etapa professional els darrers anys i la categoria juvenil ha d´anar per la mateixa línia. Trobar un bon joc col·lectiu els garantirà l´estabilitat a la categoria, ja que seran plantilles amb bon nivell individual.

Plantilla del juvenil B del Girona / FOTO: CLUB
Plantilla del juvenil B del Girona / FOTO: CLUB

Altres condicionants que marcaran la competició serà veure l´adaptació dels entrenadors que debuten a la categoria i la paciència/ estabilitat dels dirigents dels clubs a l´hora de prendre decisions si els equips no arrenquen com a tots els agradaria. Els darrers anys a la categoria, hi ha hagut “massa” destitucions de tècnics.

Per finalitzar, desitjo que sigui una temporada tant emocionant com l´anterior, on es va decidir el campionat en el darrer instant i l´ igualtat a la zona alta de la classificació va ser màxima. Pel que fa a possibles descensos, esperem que els equips catalans de DH facin una bona temporada i que no es produeixin descensos per compensació a Lliga Nacional ( a 2 de les 3 darreres temporades han descendit 5 equips).