Ainara Acevedo: “Per a mi és un gran triomf arribar a Tercera Divisió”

Acaba de pujar a Tercera Divisió encara que la seva trajectòria es dirigeix al cim des de la Lliga Iberdrola. Ainara Acevedo, un luxe argentí, com Messi, però per a l’arbitratge

@ManuelSeguraM

Un titular l’ha posat en primer pla de l’actualitat. Els mitjans de comunicació ‘piquen’ i multipliquem el nostre desig per poder saber una mica més d’Ainara Andrea Acevedo Dudley, àrbitre i policia local. La segona col·legiada catalana que arriba a Tercera i la primera que ha sabut lluïr la seva acreditació FIFA.

Va començar a xiular als 19, té 26, arriba a Tercera, però d’altra banda està a la Lliga Iberdrola, ja dirigeix partits a Europa i té tot davant per triomfar. La Tercera és ‘poca cosa’? Felicitats, per cert

Gràcies. ‘Poca cosa’? Per a mi és un gran triomf arribar a Tercera i ho celebro amb molta il·lusió. És una gran categoria i en la qual es pot aprendre molt.

 Clar que moltes trucades les rep per ser argentina i de Rosario, és a dir, pel seu paisanatge amb Messi. Lamentable?

Em sembla curiós. Molta gent no sap que vaig néixer a Rosario, és més, algun company m’ho ha preguntat també. Vaig néixer allà i em van portar aviat a Catalunya. A Messi no el conec, podem tenir algun conegut argentí però res més.

“Messi? Molta gent no sap que vaig néixer a Rosario, és més, algun company m’ho ha preguntat també”

Va acabar Magisteri, és funcionària… d’on treu les hores?

Això és sacrifici. Hores que treus a la família, als amics, barbacoes. Si val la pena? De vegades t’ho planteges ja que els àrbitres ens sacrifiquem tots els caps de setmana de l’any, tots.

Àrbitra/àrbitre, o passem d’aquestes etiquetes?

En el camp em solen dir ‘arbitr’, jo crec que és àrbitra encara que la RAE admet dona àrbitre.

Llegim en un article d’un blog (actualitat arbitral) que és àrbitra gràcies a un anunci.

Així va ser. Vaig veure un cartell en el qual apareixia una assistent amb una banderola i em vaig animar.

Vostè va ser jugadora en el Sant Gabriel?

Sí, una temporada. Aprofitaré i explicaré el meu historial perquè hi ha moltes versions. Als 9 anys vaig jugar en l’Horta en un equip mixt, vaig passar a l’atletisme on vaig estar, als 12 anys, des dels 16 als 19 en el CAR amb una beca. Vaig jugar una campanya en el Sant Gabriel, vaig començar a xiular, em vaig treure Magisteri i, com estava la Borsa de Treball col·lapsada, vaig haver de buscar treball i vaig opositar com a policia local. La meva mare està molt contenta i jo també.

“Ana Zardaín va trencar barreres. Va ser la meva ‘mentora’ en els meus inicis”

Arribar a Tercera (segona dona a Catalunya) és similar al que va sentir en el seu debut a Europa amb la seva acreditació FIFA a la butxaca?

No sé com explicar-ho. Jo sé la importància que té arribar a Tercera i a Catalunya és una categoria molt important. Arribar aquí és molt complicat.

Coneix a Ana Zardaín López? Ha parlat amb ella?

Clar. Va ser la meva ‘mentora’ en els meus inicis igual que conec al seu marit, David Miranda; estava molt orgullosa quan vaig ser internacional i en molt bona part és treball d’Ana. Ella va trencar barreres.

L’hem sentit dir que el partit que millor record té és una Final de la Copa Catalunya.

Ho vaig dir fa més d’un any i han arribat uns altres molt ‘xulos’. Uns ¼ de final de la Copa de la Reina (València-Atlètic), un partit en Tafalla (Peña Sport-Amorebieta) com a assistent -jo gaudeixo més com a principal- o com quan vaig ser quart àrbitre en un de Champions (Glasgoy City-Bilk Kazgurt).

Primera àrbitra catalana amb acreditació FIFA/ FOTO: RFEF

Grans objectius: Primer àrbitre Champions i després JJOO Tòquio 2020 i Mundial femení 2023. Aquests són els passos?

Són a llarg termini. Costa molt explicar-ho tot perquè han de passar vuit o deu anys per arribar aquí: ara he debutat en un sub 17, després arriba els sub 19… vaig començar al gener.. encara queda molta ‘trabajera’.

Aquesta propera temporada seran tres catalanes en Iberdrola. Petrova, Ylenia i vostè . És el mínim que correspon a una territorial com Catalunya, no?

La temporada passada érem ja 3, la Territorial amb més àrbitres a la Lliga Iberdrola. Per a la propera estaran 3 del Comitè basc també.

“Espero i desitjo que el futbol femení creixi, necessitem molts més aficionats”

Com definiria a les seves companyes Victoria Petrova i Ylenia Sánchez?

Petrova és l’experiència en persona i ens vindrà de meravella perquè ho fa molt bé; Ylenia és la constància i molt treballadora.

Il·lumini’ns. Igual que surt la llista de qualificacions arbitrals de la Lliga Santander també surt la de la Iberdrola?

Creia que sortiria el dilluns 25 igual que la masculina però no ha estat així.

Econòmicament segueixen molt discriminades pel que fa als àrbitres?

/FOTO: DAVID FERRER-SANTBOIÀ

Aquest és un aspecte complicat. Cobrem igual que un àrbitre de Segona B però fa tres temporades eren 30 euros la principal. La gent tendeix a comprar i nosaltres estem en un moment de creixement; hem viscut aquesta temporada d’una manera màgica viatjant a grans camps, en bons hotels. Espero i desitjo que el futbol femení creixi, necessitem molts més aficionats, tant de bo els puguem portar als estadis.