La llunyana història de Leo Messi a la Segona B

Leo Messi va jugar a la categoria de bronze els anys 2004 i 2005. Sent menor d’edat va marcar a companys i rivals en un pas breu, però memorable a Segona B

Entrevista post primer partido vs Mataró  (6 març 2004) // FOTO: Barça TV
Entrevista post primer partido vs Mataró (6 març 2004) // FOTO: Barça TV

@JordiMestres_

Aquest mes es compleixen 17 anys del debut de Leo Messi a Segona B. Amb 16, l’argentí va debutar a la categoria el 6 de Març de 2004 contra el Mataró. Aquell seria el primer partit dels 22 que va disputar a la categoria durant l’any posterior.

Messi va sumar 8 victòries, va empatar 8 duels i va perdre 6 a la categoria de bronze. L’argentí va marcar sis gols, en la que és la pitjor mitjana realitzadora de la seva carrera. La resta és història.

LEO MESSI: UN MÓN D’OPINIONS

Els inicis de Messi a Segona B es poden resumir en una paraula: precocitat. El geni de Rosario va jugar al Juvenil B, al Juvenil A, al Barça C i al Barça B en una sola temporada, la 03-04. “Ell va debutar a Tercera Divisió en un Gramenet B-Barça C, que va acabar 2-3 amb hat-trick de Messi. El recordo perquè vaig marcar el primer gol d’aquell partit”, comenta Pedro García, actual jugador i director esportiu de la Montañesa.

A la temporada 2003-2004, amb 16 anys, Messi va jugar cinc partits amb el Barça B en els que no va marcar cap gol. “Era un noi molt, molt tímid. Sorprenia la timidesa que tenia i no parlava gaire”, explica Alberto Manga, ex company seu al filial.

Aleshores, l’estrella d’aquell equip era Sergio García, que recorda amb afecte aquella època: “Tothom parlava d’ell des que jugava al Cadet. Era un jugador molt humil i molt callat. Al vestuari s’asseia al meu costat i em portava molt bé amb ell”.

Inoblidable. Segur que Leo reté molts partits però la seva estrena davant el Mataró, més
Inoblidable. Segur que Leo reté molts partits però la seva estrena davant el Mataró, més

MANGA: “JO DEFENSAVA PERQUÈ LEO DESCANSÉS”

“Tota aquesta timidesa fora del camp desapareixia dins. Mostrava una personalitat que no era pròpia d’un jugador tan jove”, afegeix Manga, que ens revela una anècdota curiosa amb l’argentí: “Ell aleshores jugava d’extrem esquerre i jo d’interior esquerre. Defensivament, Gratacós em deia que jo defensés la banda i ell descansés… i mira que era juvenil. La seva forma de jugar era igual que la d’ara”.

Messi es va enfrontar aquella temporada a Mataró, Yeclano, Girona, Novelda i Nàstic de Tarragona. 5 partits de titular, 3 complets i 404 minuts. Una única victòria, la primera contra els maresmencs i la resta dos empats i dues derrotes.

Aquella temporada el Barça B acabaria vuitè amb 58 punts. Molt lluny del play-off, que acabarien jugant Castellón, Nàstic, Lorca Deportiva i UE Lleida.

PINILLA: “MESSI VA MARCAR 4 GOLS EN UN 0-7”

Toni Pinilla es va enfrontar per primera vegada a Messi aquella temporada: “Recordo que la primera vegada que em vaig enfrontar a Messi va ser aquell dia. Sabia d’ell perquè havia jugat una mica abans contra el juvenil del Nàstic i va marcar quatre gols en un 0-7 el 26 d’Octubre de 2003”.

Contra el primer equip, el Barça B va empatar a zero: “no va entrar massa en joc i el van canviar per una expulsió d’un company. Deu ser l’únic partit que ha jugat malament aquest noi”.

Una plantilla d'època que va publicar el diari SPORT anys enrere // FOTO: Gentilesa Alberto Manga

Una plantilla d’època que va publicar el diari SPORT anys enrer e // FOTO: Gentilesa Alberto Manga

La temporada següent, la 2004-2005, Leo Messi va alternar la Segona B i la Primera Divisió. L’argentí va debutar a la màxima categoria el 16 d’Octubre de 2004, a Montjuïc, contra l’Espanyol. Messi disputaria 17 partits amb el Barça B, en els que va marcar 6 gols. El filial blaugrana de Pere Gratacós va acabar encara pitjor aquella temporada que l’anterior. Va quedar onzè amb 49 punts, a 12 del play-off i a només 4 del descens.

HÉCTOR SIMÓN: “TENIA MOLT ATREVIMENT AMB PILOTA”

Un dels millors partits que se li recorden a Leo Messi a Segona B va ser el derbi de filials al Mini Estadi de la 2004-2005. Héctor Simón, que va jugar els 90 minuts, encara el recorda: “Se’l veia diferent. Per l’edat que tenia, que era juvenil de primer any, tenia molt d’atreviment amb pilota. Tenia aquesta ambició i ens va fer un bon gol. Jo no imaginava aleshores que arribés tan lluny. Rendir al màxim nivell tants anys és complicat”.

Moltíssims futbolistes, com Javito, han pogut abraçar al 'Déu' Leo Messi

Moltíssims futbolistes, com Javito, han pogut abraçar al ‘Déu’ Leo Messi

XAVI MUÑOZ: “MESSI ENS VA FER 2 o 3 PALS”

Messi també es va enfrontar a altres equips catalans amb menys fortuna. Contra el Sabadell va empatar a zero al Mini. Xavi Muñoz encara se’n fa creus d’aquell resultat: “Vam empatar a zero, però podríem haver perdut 4-0 perfectament. Recordo que Messi va fer dos o tres pals. Ens vam mirar a la cara dient: “d’on ha sortit aquest home?”.

JULIÀ GARCÍA: “A LEO NO LI FÈIEM MARCATGE A L’HOME”

El mateix marcador d’empat a zero va resultar al Barça B-Gramenet. Julià García, aleshores entrenador dels colomencs, va fer un pla específic per frenar un jugador que aleshores tenia 17 anys: “Aleshores ja marcava la diferència. Nosaltres amb la Grama no fèiem un marcatge a l’home, però sí moltes cobertures quan ell tenia la pilota”.

CALDERÉ: “EL QUE MÉS RECORDO ÉS LA VELOCITAT EN CONDUCCIÓ”

A qui sí va guanyar Leo Messi aquella temporada va ser al Badalona. Un equip, l’escapulat, que estava ple de mítics. Cámara, Luis Blanco, Vacas… passant per Calderé a la banqueta. El tècnic de Vila-Rodona explica que “el que més recordo era la velocitat en conducció que tenia alçant el cap i sortejant contraris. Per la seva edat no era normal”.

Temporada 2004-2005:  Leo meravella en el Mini Estadi i Héctor Simón li ho grava per sempre
Temporada 2004-2005: Leo meravella en el Mini Estadi i Héctor Simón li ho grava per sempre

AGUSTÍN VACAS: “JA LI HE EXPLICAT ALS MEUS FILLS”

Agustín Vacas, que estava sobre el verd, dona encara més detalls: “A la xerrada prèvia Calderé ja ens va dir que el Barça tenia un noi argentí de 16 anys que molt possiblement anava a ser un dels millors del món”. Messi es va enfrontar al Badalona tan amb el Barça C a Tercera com amb el B a Segona B.

L’últim d’aquests duels va ser especial per Vacas ja que “el meu últim partit al Mini Estadi va ser la segona vegada que m’enfrontava a Messi. És un bon record que li he explicat als meus fills”. La de Messi a Segona B va ser una història breu, però que va deixar emprenta. Molt millorable a nivell col·lectiu i brillant pel que fa a l’individual. Una etapa de pas, en definitiva, que va ser la genèsi de la història que tots coneixem i que ja és eterna.