El Covid-19 ha donat la volta al món del futbol

Màxim responsable metge d’entitats històriques com Damm i Horta i Director traumatòleg en la Creu Roja de L’Hospitalet i en el Moisès Broggi de Sant Joan Despí, el doctor Carles Barcons ens acosta a una obligada reflexió sobre el nostre futbol i el Covid-19

CARLES BARCONS BELLIDO
Barcons, Damm, Horta
Carles Barcons és el doctor de la Damm i de l’Horta/FOTO: C.B.

L’aturada de totes les competicions esportives, tant professionals com amateurs,  degut al Covid-19, ens ha canviat el panorama i ens està canviant també els esquemes de l’habitual pràctica esportiva fins ara.

A nivell de futbol no professional, on s’inclouen la majoria dels futbolistes, també hi ha hagut una aturada total de la pràctica esportiva en el seu espai habitual com és el camp de futbol.

En aquest període de confinament han sorgit diverses iniciatives per part dels professionals d’aquesta disciplina esportiva, com de totes les altres, per no perdre ni el contacte ni la il·lusió de sentir que segueixes sent futbolista.

Gràcies a les noves tecnologies de la comunicació ha estat possible establir un nexe d’unió a molts nivells tant entre amics i companys com tècnics i jugadors per seguir mantenint un mínim d’esperit del futbol en el nostre dia a dia.

Portem més de dos mesos de confinament i encara no hi ha data de reinici de l’activitat esportiva a nivell no professional, i no és per manca d’esforços, interès o mitjans; és perquè estem davant d’una malaltia infecciosa nova, de moment molt poc controlada i que desafortunadament pel món de l’esport, la seva pràctica sense mesures de control i protecció pot afavorir la seva propagació.

En aquestes circumstàncies, els esportistes es veuen obligats a seguir unes pautes mínimes per al manteniment del seu estat físic de forma individual al seu domicili. A més a més, es posa de manifest la importància dels aspectes nutricionals i psicològics, que requereixen una atenció especial per tal d’assolir la millor forma física possible tan aviat com es torni a iniciar l’activitat física en els espais naturals per a fer-ho.

Barcons, Damm, Horta
El doctor Carlos Barcons, prestigiós traumatòleg/FOTO: futbolcatalunya

Per part de les federacions, tant la FEF com la FCF, es proposen iniciatives per conscienciar als futbolistes sobre el risc que representa la tornada a l’activitat física en el terreny de joc i posteriorment a la competició, després d’una tan llarga aturada.

El Covid-19 ha transformat tota l’estructura esportiva, tant professional com no professional. Es fa difícil poder avançar o definir quines mesures s’haurien prendre en cas que apareguessin nous rebrots de la pandèmia o bé que sorgissin nous casos d’infecció entre els futbolistes.

La tornada a les instal·lacions serà de forma diferent a la que estem acostumats. Caldrà adaptar-la a cada lloc i entorn i a les característiques pròpies de cada instal·lació,  un altre repte global que requereix de treball individual i d’equip. Serà un nou model de funcionament que  també afectarà al món del futbol en el seu desenvolupament habitual.

Les indicacions de les autoritats sanitàries són les guies que ens permeten progressar paulatinament per tornar a poder gaudir tant els esportistes, com els professionals tècnics, directius i els mateixos espectadors o aficionats que cada dia, cada setmana, durant tot l’any estan pendents del futbol i que esperen amb il·lusió que el seu esport preferit torni a la nova normalitat.

Josep Barcons, Damm, Carlos, Cristina
Nomenar a Barcons sempre és parlar de Damm i viceversa/FOTO: futbolcatalunya

La prevenció de lesions és una part molt important a tenir en compte en la fase de preparació i entrenaments, ja que la tornada a la competició després d’aquesta aturada pot tenir un impacte negatiu en l’estat físic i psíquic dels jugadors. No és el mateix l’entrenament, la preparació física o la competició; quan es passa un temps sense competir, la coordinació, la motivació o la mentalitat no és la òptima per a l’estat físic i mental desitjable per a la posta a punt del futbolista en competició, i si es competeix sense estar al nivell òptim, les lesions poden aparèixer amb molta més facilitat.

Ens espera una pretemporada ben diferent, adequada i condicionada pel Covid-19, que ja forma part del nostre dia a dia i que tot apunta que seguirà sent així per un temps.

CARLES BARCONS