Víctor Ibáñez ja se sent com un japonès més

Iniciem una a sèrie d’entrevistes amb jugadors catalans pel món.Imagineu un porter català al Japó? Doncs sí, el primer es l’actual porter del Matsumoto Yamaga de la tercera divisió japonesa, en Víctor Ibáñez, nascut a Barcelona un 21 d’abril de 1989

Gener del 2017: Victor Ibáñez decideix fer el salt al Japó // FOTO: Instagram V.I.
Gener del 2017: Victor Ibáñez decideix fer el salt al Japó // FOTO: Instagram V.I.

ANDREU RUZ

@andruz2082

En Víctor Ibáñez (33 anys) va formar part de clubs històrics com Cartagena, l’Almeria B, el Zaragoza B, l’Alcorcón, l’Espanyol B, el Cartagena o el Lleida, però com ell mateix reconeix: “mai vaig tenir l’oportunitat de fer el salt al futbol professional”. Fins que va arribar un llunyà Gener del 2017 i es va decidir a marxar a terres asiàtiques. FC Gigu, SC Sagamihara i Montedio Yamagata i, actualment, Matsumoto Yamaga formen part del seu llarg i complet historial.

Aquesta situació el va portar a viure moments difícils i a qüestionar-se sobre el seu futur com a futbolista.

VÍCTOR, SORPRESA NIPONA

De vegades, la vida ens té preparades sorpreses i al Víctor Ibáñez li va arribar de mans de l’equip FC Gifu, un històric del futbol japonès, “quan vaig saber de l’interès del FC Gifu, no vaig dubtar; vaig acceptar la proposta immediatament. Em venia de gust provar sort en una lliga completament diferent a l’espanyola”, diu a Futbolcatalunya.

Ben aviat va guanyar-se l’afecte de l’afició. En tres temporades va jugar més de 100 partits a la J2, rebent reconeixement per part de la Federació Japonesa de Futbol.

 Al llarg de la conversa vam preguntar-li com s’havia adaptat un català al Japó (país tan diferent en costums i cultura a Catalunya). En Víctor ens va reconèixer que no tot va ser fàcil: “els primers mesos varen ser una mica complicats, vivia en un lloc estrany i diferent al que estava acostumat”.

CINC ANYS AL JAPÓ

Malgrat això, el porter no es va donar per vençut i posant tota la carn a la brasa va lluitar per aconseguir un bon nom al futbol nipó. Com ell afirma: “possiblement, la meva etapa al FC Gifu ha estat la millor en termes futbolistics. Potser al estar tant lluny de casa, vaig centrar-me més en la meva carrera esportiva”.

L'adaptació de Víctor al futbol i a la societat nipona és una realitat // FOTO: Instagram V.I.

L’adaptació de Víctor al futbol i a la societat nipona és una realitat // FOTO: Instagram V.I.

El seu esforç va tenir recompensa, l’afició del país nipó va valorar el seu treball al llarg de les tres temporades que va lluir els colors de l’equip.

De vegades, però, apareixen diferents maneres d’entendre el futbol, això va provocar la no renovació de l’Ibáñez. Va estar algunes setmanes sense equip, fins que el modest SC Sagamihara, no va desaprofitar l’oportunitat de fer-se amb els serveis del porter barceloní que tant bon rendiment havia demostrat en el seu anterior equip.

UNA FITA SENSE PRECEDENTS

Junt els companys del SC Sagamihara va assolir una fita sense precendents per l’equip, pujant al club a la segona categoria més alta del futbol japonès. Com el Víctor reconeix: “els resultats ens van sorprendre, el nostre objectiu es limitava a fer una bona campanya a la J3”. Pel seu rendiment i coratge es va posar a la butxaca en una sola temporada a tota l’afició. Ell parla del seu pas per el SC Sagamihara com una experiència molt enriquidora: ”va ser donar un pas enrere per fer-ne dos cap endavant”.

El reconeixement arribà també de mans d’equips importants com el Montedio Yamagata, equip amb recorregut a primera divisió, oferint-li un lloc a la plantilla. Amb l’objectiu de continuar creixent com a futbolista, el Víctor va acceptar l’oferta. Així, a l’acabar la temporada, va marxar cap a Yamagata.

Tot i que el seu pas pel Montedio Yamagata no va complir les seves expectatives com a jugador, si va suposar una experiència vital important. Així ho reconeix en l’entrevista: “es una de les etapes on més he après a nivell personal, tot i tenint 32 anys, sé que m’ajudarà a enfocar el meu futur”.

EL FUTUR D’UN PORTER

I el seu futur el portaria al club on juga actualment, el Matsumoto Yamaga, un equip amb llarga trajectòria a la J1, unes instal·lacions esportives de primera categoria i amb molta afició. De bon començament, dubtava sobre la conveniència de fitxar per aquest conjunt, però amb l’assessorament del seu representant va acceptar l’oferta d’aquest històric.

Vuit anys de felicitat i de futbol per a un dels grans 'treballadors' del nostre esport // FOTO: Instagram V.I.

Vuit anys de felicitat i de futbol per a un dels grans ‘treballadors’ del nostre esport // FOTO: Instagram V.I.

En aquests moments, l’equip del Víctor Ibáñez lluita per pujar de categoria, com ell diu: “tenim plantilla, estructura i bon ambient per aconseguir-ho”.

El seu desig és complir el contracte amb el Matsumoto Yamaga i retirar-se com a futbolista a Japó. Ell afirma: “el que va començar com una experiència per un any s’ha convertit en vuit anys de felicitat personal i futbolística. El meu desig és acabar la meva carrera esportiva al país on més m’han valorat com a porter i on jo millor he jugat”.