El Nou Sardenya i el Narcís Sala no compleixen la normativa de la Primera Federació. Europa i Sant Andreu no es plantegen jugar fora de casa seva i en cas d’ascens l’Ajuntament haurà de mullar-se
La Primera Federació és una categoria amb moltes exigències i poc benefici econòmic. Des del principi, tota la normativa es va fer pensant en uns números de televisió que no s’han complert mai ni de lluny. Els clubs, ofegats, tenen números deficitaris per competir i alguns no disposen de les instal·lacions adequades. Això passa sobretot a Catalunya. El Cornellà ha hagut de fer una increïble peregrinació i ha jugat en quatre camps diferents en una sola temporada. Europa i Sant Andreu, en cas d’ascens, no volen repetir la història.
I és que el Narcís Sala i el Nou Sardenya són estadis mítics, amb carisma i una gran història. Però ara mateix els hi falta una cosa per competir a la categoria a la que pretenen pujar: la gespa natural. Tots dos camps tenen superfície artificial i compte, que ja va costar molts anys de lluita que l’Ajuntament la canviés als dos estadis no fa tant. L’Europa l’estiu del 2022 i el Sant Andreu l’estiu passat, el del 2023.
“EL SANT ANDREU HA DE JUGAR A SANT ANDREU”
“La nostra posició és que en cas d’ascens el Sant Andreu ha de jugar a Sant Andreu”, això ens revelen fonts del club quadribarrat. Des del club estan pendents del possible canvi de normativa, però admeten que la situació d’incertesa a la cúpula de la RFEF no ajuda. Queda un mes pel final del playoff i aquesta seria la data límit, ja que un canvi de gespa suposa un temps.
El Narcís Sala, com el Nou Sardenya, són municipals i en cas d’ascens aquest tema arribarà immediatament a l’Ajuntament de Barcelona. “Han de tenir en compte que podem arribar als 5000 socis potencials a Primera Federació, categoria ja professional, i que Barcelona no és menys que Madrid que té diversos club a l’elit”.
La comparativa amb la quantitat d’equips d’altres comunitats autònomes al futbol professional donaria per una altra peça sencera. El que sí és cert és que el problema del camp no només afectaria al primer equip, sinó també a tot el futbol base. Els equips inferiors s’haurien de repartir en altres equipaments del districte, ja que amb la gespa natural ja no entrenarien al Narcís Sala.
HÈCTOR IBAR: “SERIA UNA LLÀSTIMA PERDRE AQUEST AMBIENT”
Pel que fa a l’Europa el seu president, Hèctor Ibar, es pronuncia sobre la problemàtica: “És un tema que està a l’aire. La normativa d’aquesta temporada diu el que diu i per això casos com el del Cornellà, el club ha hagut de jugar on ha acabat jugant. La normativa de la temporada vinent està encara per tancar i definir federativament i, evidentment, haurem de fer tota la pressió necessària per a que la RFEF ens permeti jugar a casa”.
Ibar afegeix que “seria una llàstima que es perdés aquest ambient i deixessin a Barcelona sense la opció de tenir un equip a 1a RFEF. El club s’ho mereix, la gent s’ho mereix i la ciutat també”. L’Europa té “opcions mirades però no explorades en profunditat” pel que fa al camp. Tot i això, fins que no es confirmi l’ascens i es concreti la normativa “res es pot considerar del cert”.
LLEIDA SENSE PROBLEMES, FUTUR TAMBÉ?
Els altres dos catalans que disputen la promoció sembla que no tindran aquest problema. El Lleida Esportiu, amb el Camp d’Esports, compleix de sobres la normativa. Pel que fa al Badalona Futur tot sembla indicar que la propera temporada serà l’Atlètic Lleida i, qui sap, potser el camp de la capital de la terra ferma acaba sent un ‘San Siro’ català.