Futbolcatalunya ha tingut accés a les 13 pàgines de la proposta de resolució de l’instructor de la FCF per sancionar la FE Grama i el seu president Antonio Morales, per la pancarta mostrada al seu camp: “Tots els clubs junts contra la corrupció federativa”

J.S.V.
redaccio@futbolcatalunya.com
A primera vista, podem fer-nos dues preguntes: “Clubs”, de quin esport? “Corrupció”, de quina federació?. Alguns pensaran que es pot tractar del futbol i de la FCF, potser encertin, però altres poden pensar en altres esports i altres federacions (karate, futbol inclusiu, formatiu…).
No seria la primera vegada que es veu una pancarta similar en altres esports i no hi posa res més, ni un comentari aclaratori.
DEFINICIONS DE CORRUPCIÓ
Quin és el significat de la paraula “corrupció”?. L’instructor de la FCF parla del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans amb respecte l’actuació de la FE Grama i d’un delicte del Codi Penal. Però s’oblida de citar una altra definició de “corrupció” com a “deteriorament de valors, usos o costums” (RAE). Algú se sent al·ludit negativament amb aquesta definició alternativa? Això no passa a la societat actual?.

FER CALLAR ELS CRÍTICS
Per no fer gaire extens aquesta columna, el tema no és nou. Ja s’ha intentat sancionar altres vegades aquesta mateixa frase de “corrupció a la federació” al futbol i en altres esports i el resultat final sempre ha estat el mateix. És a dir: pèrdua de temps i fracàs estrepitós dels que han intentat fer callar els crítics. Sempre ens recordarem del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem per tancar ràpid aquest debat absurd:
STC: “El personaje público deberá tolerar, en consecuencia, las críticas dirigidas a su labor como tal, incluso cuando éstas puedan ser especialmente molestas o hirientes, sin que pueda esgrimir frente a esa información género alguno de inmunidad o privilegio, y frente a las que tiene más posibilidades de defenderse públicamente de las que dispondría un simple particular”.
SANCIONAR? I LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ?
STS: “Esta jurisprudencia es a su vez coherente con la doctrina del Tribunal Constitucional sobre el máximo nivel de eficacia justificadora del ejercicio de la libertad de expresión frente al derecho al honor cuando los titulares de este son personas públicas, ejercen funciones públicas o resultan implicados en asuntos de relevancia pública”.
A l’hora de ponderar el dret a la llibertat d’expressió i el dret a l’honor, cal prioritzar el primer quan les expressions objecte de controvèrsia s’emmarquin en un context d’alarma social o de conflicte social o polític… Algú dubta de la situació d’alarma social amb totes les notícies que surten i quan es veu el número extraordinari de litigis que té l’actual FCF als tribunals?.

FCF I ALARMA SOCIAL
Per si no n’hi hagués prou, el Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) també ha tancat la porta fa poc a expedients que no tenen cap recorregut, per més que es pretengui ser exemplaritzant amb el dissident:
“Es conocida la jurisprudencia sobre la libertad de expresión y el carácter restrictivo de los límites a los que puede ser sometida…. A su vez, uno de los parámetros esenciales que se tienen en cuenta a la hora de modular la libertad de expresión es la relevancia pública y el interés público de la materia objeto de las manifestaciones en concreto. Claramente la práctica deportiva del futbol tiene una alta relevancia e interés público ya reconocido desde antiguo por el Tribunal Constitucional, así la STC 6/1985”.
PORTA TANCADA DES DEL TAD
“Los cánticos proferidos («corrupción en la federación») se enmarcan en el clima creado por las noticias referidas al llamado «caso —-», que ha motivado incluso la incoación de un procedimiento penal y que afecta al que fue Vicepresidente del Comité Técnico de Árbitros, como señala el recurrente en su escrito, y en dicha expresión no puede apreciarse ni insidias, ni insultos a la RFEF. En definitiva, dicha queja o protesta no consiste en corear simples rumores, invenciones o insinuaciones carentes de fundamento, sino hacerse eco de determinadas noticias que han alarmado a todo el ámbito del fútbol español.
Como hemos señalado en la jurisprudencia citada, no toda crítica o información sobre una persona constituye una afrenta a su honor personal. Y en el caso enjuiciado tan solo se señaló la expresión “corrupción en la federación” sin acompañar dicha crítica de calificativos formalmente injuriosos o innecesarios.
TOLERÀNCIA I ALTRES OPINIONS
“Como ha señalado el TC en las sentencias citadas el personaje público o, en este caso, la persona jurídica aludida, ha de tolerar las críticas dirigidas a su labor incluso cuando éstas puedan ser especialmente molestas o hirientes, sin que pueda esgrimir frente a esa información género alguno de inmunidad o privilegio (STC 192/1999) precisando la STS 344/2015 que en el conflicto entre los dos derechos prevalece el primero cuando el objeto de las críticas va dirigido a personas públicas, o que ejerzan funciones públicas o resulten implicadas en asuntos de relevancia pública.”

NO HI HA MÉS PARAULES, SENYORIA
Ara els advocats del Comitè de Competició i del Comitè d’Apel·lació de la FCF ens podran donar una lliçó sobre aquest cas i decidiran si prefereixen seguir el camí de l’instructor federatiu i castigar la FE Grama i sancionar el seu president o el dels tribunals absolent. S’admeten apostes. Qualsevol cosa és possible, menys fer el ridícul, que segur que no ho voldran fer.