La història arbitral del Sant Andreu no té xiulet final

Les errades d’apreciació contra el Betis s’afegeixen a les ja patides a eliminatòries decisives contra Lugo, Castellón o Barça B

L'actuació de Busquets Ferrer va deixar molt a desitjar enfront del Betis // FOTO: UESA
L’actuació de Busquets Ferrer va deixar molt a desitjar enfront del Betis // FOTO: UESA

@JordiMestres_

redaccio@futbolcatalunya.com

El partit de Copa del Rei Sant Andreu-Betis passarà a la història per moltes coses. L’actuació dels futbolistes de Xavi Molist va ser sublim. L’aspecte del Narcís Sala, amb un ambient espectacular, era realment imponent. Tot plegat va quedar tacat per una altra actuació arbitral contrària als interessos andreuencs. Busquets Ferrer no va veure unes mans clares de Sabaly amb empat a un i tampoc com Marc Bartra marcava al refús d’un penal envaint l’àrea abans del xut de Vitor Roque. Aquestes van ser les més clares, però també el Chimy Ávila podria haver estat expulsat per donar una puntada a Dani Torices.

Com deia Josep Lluís Núñez, sempre surt el 36. Feia referència al Real Madrid, però es podria aplicar perfectament als rivals andreuencs en partits definitius. Pel que fa al del Betis, el golejador Sergi Serrano afirmava que “l’àrbitre ha tirat més cap al Betis en els moments de dubte”.

“La mà de Sabaly és clara i el gol de Bartra està clarament dins”, afegia. En la mateixa línia l’entrenador Xavi Molist declarava que les dues jugades “són molt clares”. Així es va quedar el Sant Andreu, amb la mel als llavis, després d’un partidàs condicionat per l’actuació arbitral.

“SEMBLA QUE PORTAR LA SENYERA MOLESTA”

En declaracions a FutbolCatalunya, Josu Rodríguez afegeix que “no entenc que es professionalitzi la Copa del Rei i que no hi hagi ajuda del VAR”. L’extrem ja ha viscut situacions així anteriorment, com per exemple el 2018 contra el Castellón. Aleshores, els orelluts arribaven al Narcís Sala després d’un empat a zero a Castàlia contra un bon Sant Andreu.

La tornada, amb l’estadi ple, va estar condicionada per una expulsió de Carroza al minut 43 per una falta fora l’àrea. No era ocasió manifesta de gol ni dins l’àrea, però va acabar amb penal, expulsió i gol del Castellón. “Són detalls que marquen molt la diferència entre un equip i l’altre i sembla que portar la senyera a vegades molesta en algunes decisions arbitrals”, explica Josu, que creu que “aquesta samarreta costa molt, sobretot quan jugues fora de Catalunya, però seguirem lluitant”.

Sabem que és una imatge que fa mal per a la UE Sant Andreu però la història no podrà esborrar mai un llunyà 28 de juny del 92 i al gran Calderé amb el Japón Sevilla a Lugo // FOTO: Arxiu
Sabem que és una imatge que fa mal per a la UE Sant Andreu però la història no podrà esborrar mai un llunyà 28 de juny del 92 i al gran Calderé amb el Japón Sevilla a Lugo // FOTO: Arxiu

“LA FINAL SANT ANDREU – BARÇA B NO S’HAURIA D’HAVER JUGAT”

Uns anys abans, el Sant Andreu també va perdre un ascens. En aquest cas, a Segona Divisió en una final contra el Barça B. L’anada al Mini Estadi es va resoldre amb victòria mínima local per un dubtós penal d’Abraham Minero a Nolito que va transformar Jonathan Soriano al minut 88. Prèviament s’havien anul·lat dos gols quadribarrats per fora de joc i l’empat a zero de la tornada ascendia al filial dirigit per Luis Enrique.

José Miguel Morales recorda aquella tràgica final i explica no s’hauria d’haver disputat: “Nosaltres estàvem al mateix grup i no ens podia tocar contra el Barça B. És una final que no s’hauria d’haver jugat”. A més, l’històric porter andreuenc també afegeix que l’eliminatòria de campions contra la Ponferradina va tenir decisions arbitrals polèmiques: “Dos partits abans de la final ens toca la Ponferradina i tan a casa com a fora els arbitratges van deixar molt que desitjar”.

“L’IMPRESENTABLE JAPÓN SEVILLA NO ENS VA DEIXAR PUJAR”

Si fem la vista més enrere anem cap a Lugo. El 1992 l’equip gallec deixa sense ascens el Sant Andreu. “Podíem intuir, pel que ens havien dit, que ens perjudicarien i així va ser de forma descarada”, explica Ramón Maria Calderé, el gran protagonista d’aquell partit. El de Vila-Rodona va ser expulsat a la mitja hora amb una segona groga per simular un penal que era claríssim. El Sant Andreu es quedava sense pena màxima i amb 10 homes.

En el 2010 la hi jugava Sant Andreu i Barcelona At, amb Joan Gaspart com a president quadribarrat. Van passar els blaugrana (Sergi Roberto, Bartra...) amb escàndol // FOTO Pep Morata
En el 2010 la hi jugava Sant Andreu i Barcelona At, amb Joan Gaspart com a president quadribarrat. Van passar els blaugrana (Sergi Roberto, Bartra…) amb escàndol // FOTO Pep Morata

“Aquell ascens el mereixíem de totes totes i malauradament aquell impresentable col·legiat Japón Sevilla no ens va permetre aconseguir aquest somni”, explica un Calderé a qui encara li cou recordar aquell dia. L’ex jugador i tècnic quadribarrat afirma que “la UE Sant Andreu ha estat un club molt maltractat a la Federació i al Comité d’Àrbitres i s’ha de dir. No es pot callar i algun dia s’ha de fer justícia”.

Calderé espera que “el Sant Andreu i la seva afició mereixen la Segona A”, però alhora es mostra molt crític amb els estaments que, segons ell, han perjudicat el club en més d’una ocasió: “Em queixaré sempre, de la Federació actual que no recolzi i doni més suport a aquest club tan històric”.