La Copa Catalunya i la sensibilitat arbitral

Diverses impugnacions d’equips implicats en la Copa Catalunya 2019 han obligat els col·legiats a extremar la revisió de les fitxes dels futbolistes. Al Prat va passar

Una imatge del Prat-Cornellà, de Copa Catalunya // FOTO: UE Cornellà
Una imatge del Prat-Cornellà, de Copa Catalunya // FOTO: UE Cornellà

La Copa Catalunya és un trofeu desitjat per (gairebé) tothom, malgrat que les impugnacions d’alguns equips i les errades comeses per la Federació Catalana estan devaluant el producte. Tot això ha derivat en una major atenció –no vol dir que no existís abans- per part dels àrbitres, als quals, segons el seu president Xavier Moreno Delgado, no se’ls ha demanat res especial. La veritat és que el senyor Fernández Morillo va ser extremadament ‘meticulós’ a l’hora de revisar els participants del Prat-Cornellà dissabte passat al Sagnier.

La possible alineació de Víctor García, un juvenil potablava, va ser motiu d’especial revisió, ja que al principi no apareixia el que, posteriorment, es va presentar com a futbolista del filial. El jove futbolista no va sortir al camp perquè “el tècnic Dólera no ho va considerar convenient, no per una altra raó”, va afirmar a FutbolCatalunya el director esportiu pratenc, Pepe Delgado. És més, el Prat “tenia molt clar que es poden fer 6 canvis més el porter i que poden actuar fins a 4 jugadors sense fitxa, però amb DNI i amb alta a la Mutualitat”.

Pepe Delgado ens aclareix que el Cornellà va utilitzar a Roger Colomina 45 minuts, malgrat que encara no estava fitxat. “Com arriba del Cerdanyola, encara té Mutualitat vigent, una altra cosa és que arribés d’un club estranger”, diu. El que és penós és que tothom no ho tingui tan clar com Delgado. “Igual com Víctor, el Cornellà tenia a Peris, Peque i Sola, que vénen del juvenil”, afegeix.

Antecedents perillosos

Aquesta Copa Catalunya Absoluta 2019 compta amb diversos episodis lamentables. El Terrassa va impugnar el seu partit contra l’Andorra a Prada de Moles perquè va argumentar que 6 jugadors van actuar sense llicència federativa. De la nit al dia va aparèixer el filial de l’Andorra i Competició només va parlar dels 4 reglamentaris. Es desconeix la data de creació de l’Andorra B.

Europa-Llagostera
Europa-Llagostera, al Nou Sardenya // FOTO: A.Garreta-CE Europa

L’Europa també va recórrer la classificació del Llagostera després de l’eliminatòria del Nou Sardenya, demanant alineació indeguda d’Adri Lledó, amb un partit encara pendent de complir per sanció dels cinc que li van imposar a principis del 2018, després d’una semifinal Horta-Llagostera.

Competició va comunicar al club gironí, a consulta prèvia de la pròpia entitat, que el futbolista podia jugar, però posteriorment reconeix que hi havia sanció i considera vinculant la resposta que va donar al Llagostera. Textual: “Cal considerar aquesta resposta vinculant a tots els efectes atenent al principi de confiança legítima que ha de regir la relació entre Administració i administrats, aplicable de forma plena al present cas”.

El curiós és que els del Nou Sardenya ni van protestar davant Apel·lació, ni van obrir la boca encara amb aquesta realitat. Per què? Només ho sap l’Europa.

I, una altra, per a vergonya de qui correspongui. L’FCF anuncia que el partit de la segona eliminatòria que enfrontava al Prat i al Cornellà es jugaria al Municipal dels verds, que van anunciar a les xarxes socials fins i tot l’hora del partit.

Hores després, tot canvia. I és que la reglamentació de la Copa Catalunya diu clarament que les eliminatòries es disputen al camp d’equip d’inferior categoria, tenint com a referència la temporada 2018-2019. Llavors, els potablava eren equip de Tercera, tot i que ara coincidiran a Segona B. Rectificació servida. Qüestió de saviesa i tots al Sagnier.

Caldrà esperar que acabi aquesta segona eliminatòria per a veure com segueix el seu desenvolupament i si hi ha més impugnacions o incidències extraesportives. Una cadena d’incidències que qüestionen la competició que hauria de ser la més important del futbol català.