Una tradició a mantenir

Des del 2005 sempre hi ha hagut algún representant català al play-off d’ascens a Segona Divisió. Cornellà, Badalona i Lleida Esportiu lluiten, a falta de dues jornades, per a allargar aquesta costum

JORDI MESTRES @jordimestres7
El Cornellà és l’únic equip que depèn d’ell mateix a la lluita pel play-off d’ascens // FOTO: Jordi Mestres

Unes setmanes enrere semblava que la quarta posició se la jugarien Cornellà, Badalona i Lleida Esportiu. La impressionant segona volta de l’Ebro i la recuperació de l’Ontinyent ha ampliat el nombre d’aspirants a cinc per només una plaça. Així doncs, pot haver un equip català al play-off d’ascens… o no. El Cornellà, amb 54 punts, és l’únic que depèn d’ell mateix, però si punxa l’Ebro, el Badalona, l’Ontinyent i el Lleida Esportiu estarien alerta. Pot passar qualsevol cosa, però sí dissortadament no hi ha cap català entre els quatre escollits – recordem que Mallorca, Villarreal B i Elche ja han assegurat la promoció – seria la primera vegada que passa això en els últims 13 anys. Des del 2005, quan Alicante, Hércules, Llevant B i Castellón van copar les places de play-off d’ascens sempre hi ha hagut un dels nostres entre els escollits.

És més, a les quatre últimes temporades sempre un dels ascendit ha estat de Catalunya. Barça B (2017), Reus (2016), Nàstic (2015) i Llagostera (2014) han pujat a Segona. En el cas dels gironins, en una fraticida eliminatòria contra els grana després d’una temporada en que hi va haver ple català a les quatre primeres posicions: Llagostera, L’Hospitalet, Lleida Esportiu i Nàstic.

El Lleida Esportiu va caure de la forma més cruel a Sevilla, a la tanda de penals // FOTO: Jordi Mestres

L’Hospitalet, dues vegades a les portes

Badalona, L’Hospitalet i Lleida Esportiu, amb tres presències durant l’esmentat període, són els equips que més ho han intentat… i els que menys sort han tingut, tot sigui dit. Els riberencs van caure a l’última eliminatòria contra l’Eibar el 2013 i el Leganés el 2014, mentre que els blaus ho van fer a Sevilla el 2016.

Qui sí va tenir la fortuna de pujar va ser el Sabadell el 2011. L’equip que aleshores dirigia Lluís Carreras va aconseguir l’ascens a Eibar en un any en el que també va disputar la promoció el Badalona de Manolo Márquez, que en va jugar dues de consecutives. El Girona, per la seva part, també va ascendir en l’única que ha disputat el 2008. Des d’aleshores no ha tornat a la categoria de bronze i ha arribat fins a la Primera Divisió.

L’inoblidable Sant Andreu-Barça B

Una de les temporades que més es recorden va ser la 2009-2010. El Sant Andreu va proclamar-se campió del grup 3, però va veure com el Barça B li prenia l’ascens. El filial blaugrana tornava a Segona dotze anys després a costa de l’equip que dirigia aleshores Natxo González. Luis Enrique, en la seva segona temporada a la banqueta blaugrana, aconseguia l’ascens amb un equip que tenia noms com Marc Bartra, Sergi Roberto, Thiago o Jonathan Soriano.

Tot plegat, una llarga etapa de 13 anys d’històries inoblidables. Unes d’eufòria i altres de llàgrimes. En definitiva, d’essència del que és un play-off d’ascens a Segona Divisió que és el que esperen viure Cornellà, Badalona i Lleida Esportiu. D’aquí dues setmanes, la crua Segona B dictarà sentència i veurem si arriba el final o la pròrroga d’aquesta ratxa.

Catalans al play-off de Segona B des del 2005