Supercopa i Copa de Catalunya, Partit anual, Copa Regions, Portal del Federat i Seguretat Social són cinc dels assumptes que més atenció convoca el futbol català. I d’això en parla en veu alta el president de la Federació Catalana, Andreu Subies
No per constants cal oblidar-los. Ni molt menys. Si hi ha assumptes que sempre són actualitat i en alguns casos preocupa més del compte, la millor manera és afrontar-los. I això és el que fa el president de la Federació Catalana Andreu Subies. Supercopa i Copa de Catalunya, Partit anual, Copa Regions, Portal del Federat i Seguretat Social són objecte d’anàlisi per part del màxim rector d’un futbol català al que se li demana, com a tothom, màxima transparència.
Sobre aquests cinc grans assumptes ha volgut Futbolcatalunya donar un repàs detallat amb Subies a qui se li pot criticar moltes coses, però sempre dóna la cara. I això és molt.
SUPERCOPA CATALUNYA.
Què representa per a un club de Catalunya econòmicament?
La Supercopa de Catalunya representa una de les competicions més importants del futbol català com totes ho són per a nosaltres. S’ha jugat el primer any, ha deixat diners per als clubs i s’informarà en el seu moment quan el departament econòmic faci balanç. No obstant això, ja tinc coneixement que hi ha un benefici superior a 60.000 euros.
Aquesta quantitat anirà per als clubs o per a la FCF?
Aquests diners van al pressupost de la Federació Catalana de Futbol, i per supost, destinats als clubs.
Hi ha signat compromís real de Barcelona i Espanyol per al futur o tot és verbal?
No hi ha gens signat per primer vegada ja que ara és obligatori i reglamentari. La competició serà anual entre els dos millors clubs de Catalunya per història i que estiguin a Primera Divisió.
Descartem la possibilitat que es transformi en un triangular i participi el Campió de Catalunya també?
Sí. Ara va per reglament. Només cal afinar detalls en canvis, estadis, convocatòries o sancions
PARTIT ANUAL SELECCIÓ
Què representa per a un modest club català?
És una activitat més del futbol català i no es valoren per si deixen diners o no igual que la Copa Catalunya, la Jornada de Formació, la Campanya del Joc Net… fins ara no s’ha perdut diners en cap partit des que estem nosaltres. Només està l’excepció d’Argentina i estem en judici. Ara el futur presenta dos partits amb Euskadi (2014-2015)
Vostè, com a president, mantindrà sempre aquest partit encara que perdi diners?
No ha estat el cas, ara com ara. El futbol català no perd diners si no que inverteix. Més deficitària que la Copa Catalunya no hi ha res en el nostre futbol, però és una altra activitat que existeix i aquest compromís s’ha de mantenir.
La imatge ho justifica tot?
La imatge forma part de la feina que fas. Si les coses no s’expliquen, la gent no saps el que fas. A més, als sis anys es farà balanç.
COPA REGIONS
Pagar als clubs per cedir als seus jugadors amateurs no és corrompre la filosofia de la participació?
Després de tres anys totalment diferents al que han estat els últims deu en les competicions hem arribat a finals i a Europeus. Això ens diu que potser no estàvem preparats per assumir certs reptes. Considero que és més una subvenció als clubs que ens ajuden com subvencionem a guanyadors i desplaçaments en la Copa Catalunya, arbitratges, pilotes i el que faci falta en el cas que es vegi l’esforç que fan. Els amateurs deixen el seu treball i vacances per jugar i els clubs també ho mereixen. Aportem unes quantitats perquè se sentin implicats. Romanticisme? Quan siguis president podràs intentar ser romàntic i és dur.
PORTAL DEL FEDERAT
Avaluació després de la seva aparició. Quants clubs han elevat protesta formal a la FCF davant aquesta iniciativa?
L’avaluació és molt bona. És una eina que ens ha sobrepassat per la seva capacitat de gestió, la més important per al futbol català en present i futur i estem sorpresos per la capacitat que han tingut els clubs. Ara, al novembre, tenim moltes felicitacions per tot el que els pot arribar. Durant els primers dies de Juliol va haver-hi uns vint clubs que van mostrar desacord i dos més al setembre, però actualment no hi ha cap. És més, alguns que estaven en desacord per la falta de temps o preparació ja no ho estan. El proper any serà el més important per aplicar la reglamentació al 100% i en tres anys garantirà el futur d’aquest casa.
SEGURETAT SOCIAL
No sembla que els clubs s’hagin pres molt de debò la regularització que exigeix la Seguretat Social. Cap a on anem?
Estem parlant de futbol i tots sabem el que vol dir: en el club es pot fer el que sempre s’ha fet. Bé. Fa dos anys, alguns més de cinc, que portem immersos en aquests assumptes i on hi ha diners el futbol no és diferent a altres entitats. Tot l’esport català i espanyol, associatiu i col·laboratiu està en aquesta situació. No ho dic per nosaltres ja que la FCF ha estat la primera que ha hagut de fer-ho. Dins del meu mandat hem sofert la crisi, els deutes, la Mutualitat, els pagaments, els reglaments la competència, la falta de competències i patrocinis i la Seguretat Social. Des del 2010 al futur hi ha moltes complicacions i cal vigilar amb no crear jurisprudències.
En resum?:
Tots els directius som els responsables de les males gestions i amb això simplifico tots els problemes. Qui vulgui fer el que vulgui, que ho faci, però, qui sigui responsable d’una entitat, ha de ser-ho amb totes les seves conseqüències. A partir del 10 de desembre entra la Llei de Transparència i tot això va en els càrrecs. No vull espantar a ningú. Esport i Seguretat Social, ens agradi o no ens agradi, formen part d’uns reglaments i la FCF ha estat la primera que s’ha regulat.