El jugador del Santfeliuenc viu a una masia a El Prat de Llobregat. Als 39 anys, David Arcos té clar que la seva prioritat és la feina al camp i això li pren la majoria del seu temps. Mentre ho pugui combinar amb el futbol seguirà com ara
JORDI MESTRES
jmestres@futbolcatalunya.com
David Arcos, conegut com a Palote, és un personatge peculiar. Per molts motius. Primer de tot perquè resideix a una masia de tres hectàrees, on l’acompanya la seva dona, cinc gossos, cavalls i un gat. Professor de professió, el nostre protagonista fa vint anys que és futbolista amateur i els darrers cinc ha estat al Santfeliuenc. Quan Futbolcatalunya li pregunta per tot això, Palote respon el següent: “Què fa un home de camp jugant a futbol encara? M’agrada viure al camp i és salut, mentre que el futbol és un hàbit”.
Un hàbit que ha practicat durant tota la vida a Primera Catalana. De fet, en David és el jugador amb més partits a la categoria i aquest curs, amb 39 anys, debuta a Tercera Divisió. “És una casualitat. Tot ha canviat molt”, comenta el defensa que fins i tot ja s’ha estrenat com a golejador amb una diana al camp del Vilafranca.
“Pujar a Tercera significa no augmentar el meu rècord, però no em preocupa”, explica amb un somriure Palote, que es defineix com “un home de club”. En 20 anys com a futbolista només cinc equips han comptat amb els seus serveis. El darrer, el Santfeliuenc. Ja són cinc les temporades que David Arcos ha jugat a Les Grasses, en les que “l’Andrés González ha après molt i l’equip ha anat a més”.
En canvi, el protagonisme de l’entrevistat dins del camp ha anat a menys i el seu rol és diferent al d’altres temporades: “L’entrenador compta amb mi per a aportar experiència a la plantilla. Parlar amb els joves, prendre la paraula i llegir les coses és la meva funció”. El paper de Palote, doncs, és el de tercer entrenador ja que “si els xavals veuen a un home de 40 anys que treballa molt no poden afluixar”.
“FINS ARA NO ERA UN HOME DE PARELLA ESTABLE”
La meitat de la seva vida s’ha dedicat al futbol, però només fa tres anys que viu a la masia. L’Eva, la seva parella, és jinet professional i amb ella comparteix aquesta experiència. Si Palote deia que era un home de club, en aquest sentit tot el contrari: “Fins ara no era un home de parella estable”.
Futbol, camp, parella… i feina. I és que a banda del que ja hem explicat hi ha més. En David treballa de professor d’Educació Física a una escola del Prat amb nens de 6 a 17 anys. El que més l’omple, però, és el camp: “Si pogués estar tota l’estona aquí al camp em reconfortaria més. M’agrada conviure amb els meus animals, la meva parella i gaudir de la natura”.
El retorn és gran, però l’esforç que requereix aquest tipus de vida, també. Palote s’ha d’aixecar cada dia a fer feina per a les bèsties i a banda d’això, quan pot, remodela moltes parts de la masia. “Estic aprenent a ser mà d’obra, jardiner, agricultor, pagès, cuidador de bèsties i mosso de quadra”, explica l’entrevistat.
D’ON VE EL NOM DE PALOTE?
Les estones lliures es converteixen en temps per a fer feina a la masia i per aquest motiu quan no es tenen es troba a faltar. Com per exemple quan el Santfeliuenc juga fora de casa: ““Fa mandra marxar lluny a jugar. T’ha d’agradar molt per a fer-ho i a mi el futbol m’agrada”. La passió per aquest esport encara no fa pensar en la retirada a Palote.
“Em veig amb il·lusió i físicament estic més en forma que mai”, comenta el nostre protagonista que ho justifica dient que “aquí tinc un entrenament diari constant de força fent coses. No paro de fer esforços”. No hi ha dubtes pel que fa a la retirada, doncs, però sí per l’origen del seu nom. Quin és? “Això ve de quan era petit. A un company d’equip li vaig dir que era un cap gros i ell em va dir que jo semblava un Palote. Així es va quedar”. Ja ha quedat clar.