La Lliga d’amics mediàtics i el malmès futbol català

Primer va ser la incorporació de futbolistes en actiu. Després, els problemes d’incompatibilitat. La Federació no diu ni mu. I ara, un cop acabada la primera edició, toca analitzar-ho tot

La I Edició de la Kings League va acabar amb èxit encara que també amb crítiques.// FOTO: @KingsLeague

La I Edició de la Kings League va acabar amb èxit encara que també amb crítiques.// FOTO: @KingsLeague

@ManuelSeguraM

La convivència entre el futbol català i la Kings League podria haver estat millor, però no. L’invent de l’exfutbolista Gerard Piqué i el conegut i seguit ‘streamer’ Ibai Llanos va néixer sabent que faria mal a més d’un equip del futbol més modest, aplegant els seus millors futbolistes. Uns jugadors amateurs que busquen visibilitat a les xarxes socials i als nous models de comunicació.

Una proposta mediàtica que tenia garantia total d’èxit. Piqué mai no dona puntada sense fil. Va veure la forma d’atreure l’atenció d’un públic que vol molt més del que se l’ofereix habitualment. I va veure mercat en una competició futbolística a la seva manera. El que no li van deixar fer al tennis, on actualment està en plets amb la Federació Internacional per la nova Copa Davis.

AMICS MEDIÀTICS I FUTBOL CATALÀ

L’aliança amb Ibai i la complicitat d’altres creadors i creadores de continguts amb un bon número de seguidors era el còctel perfecte per posar en marxa un dels projectes que passen pel cap d’aquest ‘Peter Pan’ de la vida a qui tot l’importa gairebé com l’ha importat el futbol d’on també va sortir.

Gerard Piqué: tot el que toca és or encara que també té conseqüències // FOTO: @SomiseremFCB
Gerard Piqué: tot el que toca és or encara que també té conseqüències // FOTO: @SomiseremFCB

Tot emès de forma gratuïta mitjançant la plataforma Twitch, amb gran desplegament de medis; programes previs i posteriors; l’ocupació d’un pavelló on, per cert, entrenaven altres clubs que es van haver de buscar la vida sense contemplacions i, finalment, la complicitat dels qui realment atrauen audiència, els ‘presidents’.

UNA LLIGUETA D’AMIGUETS DE FUTBOL 7

Els jugadors no deixen de ser els gladiadors de l’antic circ romà, atrets per la fama efímera i els clics més que pels ridículs 75 euros bruts que cobren per partit. Això sí, amb roba esportiva i prebendes per part dels seus presidents respectius a tall de compensació, dins una bombolla d’èpica, bogeria i soroll.

Jugadors que havien començat la temporada jugant a clubs de les categories del futbol català i fins i tot estatal, molts d’ells habituats  també a aquestes lliguetes de futbol 7 entre amics que es munten en molts recintes esportius durant la setmana, allunyades dels focus. Perquè la Kings League no deixa de ser això, una lligueta d’amiguets de futbol 7 amanida amb regles de videojoc, un camp que coneix a la perfecció Gerard Piqué, tenint en compte que va ser un dels primers camps de batalla de la seva coneguda empresa Kosmos.

EL TORDERA MARCA RÈCORDS

I mentre el futbol català anava recorrent el seu camí durant la temporada, en nou invent s’obria camí amb tota mena d’espectacle. Alguns futbolistes decidien que podien fer compatibles les dues competicions. Ho poden preguntar al Tordera, on fins a quatre jugadors i el seu segon entrenador, Narcís Barrera, hi formaven part després d’uns drafts al més pur estil NBA.

Júpiter, Parc, Rubí… la llista de clubs amb presència Kings s’anava fent llarga. Però també a la Tercera Divisió. Un d’ells va ser el Castelldefels, on jugava David Soriano. Va ser escollit per Los Troncos, presidit pel popular Perxitaa. I al club mariner li van fer escollir. O nosaltres o la Kings League. El jugador va ser conseqüent i va marxar al ‘nou futbol’.

En canvi, al Sants es van trobar amb dos casos i tots dos van decidir alternar les dues competicions, amb el vist i plau de la directiva. Marc Granero va ser escollit per XBuyer, dels germans Buyer. I Cristian Ubón va entrar a El Barrio, del tiktoker Adri Contreras. Tant Granero com Ubón ho compatibilitzaven d’una forma mínimament correcta –potser no jugant els minuts que el seu entrenador, Borja López, hauria desitjat-, fins que va arribar la fase final.

Cristian Ubón ho va tenir clar: Kings League o UE Sants i es va quedar amb els primers / FOTO: @KingsLeague
Cristian Ubón ho va tenir clar: Kings League o UE Sants i es va quedar amb els primers / FOTO: @KingsLeague

PROBLEMES PER AL SANTS

Els quarts de final es van jugar divendres 24, data en què el Sants tenia entrenament. Els dos jugadors havien de participar i mentre Granero quedava eliminat, l’equip d’Ubón passava a la fase final, que coincidia en data -no en hora- amb el partit de la 26a. Jornada de Tercera Federació entre Vilafranca i Sants, a només quatre jornades d’acabar la Lliga, i amb tots dos equips jugant-se la permanència.

Tothom esperava que Ubón hi participés malgrat la Final Four del Camp Nou, però la convocatòria va ser un cop dur per l’afició santsenca. Cristian no hi era a una llista amb pocs efectius del primer equip per lesions i baixes a les darreres setmanes. L’equip de Borja López, en quadre. Ubón, a un hotel de Barcelona abans d’anar a gaudir de l’espectacle.

Des del Sants, ni una paraula del tema fins que el seu president, Joan Forcadell, ha intervingut en un programa radiofònic (Cadena SER), on ha assenyalat que el futbolista va dir que no jugaria diumenge mitjançant un whatsapp (sí, un whatsapp) enviat la nit de dissabte. “Ha faltat el respecte a l’equip”, deia el mandatari. Per la seva banda, Cristian Ubón celebrava el títol de la Kings League assolit amb El Barrio i també el seu MVP de la Final Four. Ja no necessita el futbol català ni el Sants.

A LA FCF LI IMPORTA UN…

Una història que ni al Piqué ni al seu cercle íntim formal pel CEO i els altres ‘presidents’ els importa gaire. Com tampoc els problemes que va tenir el Tordera setmanes enrere, quan es va quedar sense alguns dels seus jugadors a la darrera jornada de la primera fase de Segona Catalana, amb la presència a la fase d’ascens a Primera Catalana en joc. En aquest cas, esportivament els torderencs van veure que tot els hi sortia rodó, perquè l’equip va aconseguir els punts suficients per optar l’ascens sense els seus ‘Kings’.

A tot això, des del carrer Sicíl·lia es considera que això de la Kings League tampoc importa. La Federació Catalana de Futbol no diu ni ase ni bèstia i accepta que els seus federats alternin totes dues competicions. Vaja, com quan juguen a la lliguetes de solters i casats de torn. Però, què passa quan un jugador es lesiona i no ho fa en un terreny de joc federat, sinó a la moqueta del Cupra Arena o en un entrenament previ a un partit del ‘nou futbol’? Qui cobreix les despeses mèdiques?

En aquest cas, ja s’han viscut episodis polèmics, quan la Mutualitat de Futbolistes no s’ha volgut fer càrrec de les despeses mèdiques d’alguns lesionats.

Ara, La Kings League descansa unes setmanes i els ‘alternants’ no tindran cap mena de problema per afrontar la temporada federativa. Una altra cosa serà al maig, quan es reprengui la competició i alguns d’ells es tornin a jugar ascensos o permanència. Mentretant, Piqué llençarà el dau per saber si als darrers dos minuts de la primera part n’hi ha un 1 contra 1 o bé un 4 contra 4. Visca l’espectacle!