La FCF ha impulsat diverses campanyes en les últimes temporades amb la finalitat d’aconseguir un futbol i futbol sala català sense episodis violents, competitiu i obert a tothom
Acabar amb la violència física i verbal dins i fora dels camps i pavellons, fomentar el joc net, la resolució de conflictes, el treball en equip i els hàbits de vida saludables. Aquests són alguns dels reptes que persegueix la Federació Catalana de Futbol amb l’objectiu d’aconseguir que el futbol i futbol sala a Catalunya sigui modèlic.
En aquest sentit, des de l’arribada d’Andreu Subies Forcada a la presidència el 2011, l’FCF ha posat en marxa diverses campanyes per eradicar la violència. “La Federació posarà totes les mesures adequades i actuarà amb contundència per garantir que les circumstàncies per a la pràctica del futbol dels nostres federats siguin les més adequades”, assenyala Subies.
Així doncs, la primera iniciativa va ser durant el curs 2012-2013 amb el llançament de la campanya ‘Joc Net’. La finalitat d’aquesta mesura era, d’una banda, minimitzar els incidents als camps de futbol i pavellons, i de l’altra, reduir el nombre de targetes que s’ensenyaven als enfrontaments. El programa va comptar amb la col·laboració de nombroses entitats i de futbolistes de nivell mundial com Leo Messi, Andrés Iniesta, Carles Puyol, Xavi Hernández, Sergio García o Kiko Casilla.
La següent temporada, la Federació Catalana de Futbol va seguir mantenint l’aposta de conscienciar a l’entorn del futbol i el futbol sala federat de la importància de tenir un esperit esportiu. D’aquesta manera, va impulsar la campanya ‘Respecte’ dirigida als pares i mares dels futbolistes amb la finalitat de fer-los veure que han de tenir una actitud exemplar envers l’esport que practiquen els seus fills i filles. Amb un comportament correcte i educatiu des de la grada, poden contribuir a fer que el futbol i futbol sala siguin uns esports encara millors.
En la temporada 2014-2015, l’FCF va llençar la campanya ‘Prou violència al futbol’ amb l’objectiu d’eradicar les conductes incíviques als camps de futbol i pavellons de futbol sala. Entre les accions que es van portar a terme, destaca la implantació d’un nou Codi Ètic federatiu i l’exhibició d’una bandera antiviolència abans dels partits per reclamar a tot l’entorn del futbol i futbol sala el màxim respecte.
Més tard, el curs 2016-2017, la campanya ‘Zero insults a la grada!’, que va durar dos anys, tenia com a finalitat explicar quins són els efectes d’insultar els jugadors des de la graderia. A través de l’experiència de joves futbolistes, es va posar de manifest com són de nocius els insults i es va incidir en animar de manera respectuosa. Aquella mateixa temporada va iniciar-se el programa +KESPORT!, una iniciativa pionera en el futbol base català, en la qual uns tècnics especialitzats en la matèria ensenyaven els joves jugadors i jugadores a gestionar les seves emocions, a resoldre conflictes entre ells, a seguir unes pautes sobre hàbits de vida saludables i a defensar valors com el respecte, el sacrifici i el treball en equip.
Enguany, la Federació Catalana de Futbol ha impulsat dues campanyes més. La primera d’elles, ‘Zero insults a les xarxes’, pretén eradicar els insults que es produeixen a les xarxes socials i internet. En aquest sentit, l’FCF ha creat un Comitè de Competició específic per controlar les publicacions que es realitzen sobre els partits, amb la possible aparició d’amenaces o insults.
També ha impulsat el projecte #Orgullosa, que té com a objectius principals potenciar el futbol i futbol sala femení català durant les properes temporades a través de quatre eixos principals: formació, ajudes econòmiques, accessibilitat i visibilitat. Cal destacar que actualment l’FCF és la federació amb més llicències de tot l’estat, amb un total de 10.797 jugadores federades l’estiu passat, i vol seguir creixent en aquesta línia durant les pròximes temporades amb un seguit de mesures que, a poc a poc, comencen a donar els seus fruits. Una bona mostra és que cada vegada hi ha més noies en tot el territori català interessades a practicar futbol i futbol sala i, en conseqüència, augmenten progressivament el nombre d’equips femenins.
En la seva decidida aposta per potenciar el futbol i futbol sala femení, Andreu Subies Forcada remarca que “tenim l’obligació d’ajudar a fer-los créixer. Possiblement ara sigui el millor moment per fer-ho. Tenim una Federació sòlida i estable. Aquest projecte ha de ser el punt de partida perquè es dibuixi el futbol català del futur”. En aquest sentit, el president de l’FCF subratlla que “hem invertit molt per fomentar aquest esport en tot el territori. És una obligació que tenim amb la societat”.