La Generalitat de Catalunya, juntament amb la Federació Catalana de Futbol, impulsen un programa pioner en la formació dels jugadors i jugadores de futbol d’entre 6 i 12 anys
PREMSA FCF
Com a resultat d’una iniciativa pionera en l’esport català, la Federació Catalana de Futbol implanta aquesta temporada el programa +KESPORT! per reforçar, orientar i ajudar pedagògicament els entrenadors de jugadors i jugadores de 6 a 12 anys en l’àmbit de la gestió d’emocions i sentiments, el tractament de la igualtat de gènere i la resolució de conflictes. La intenció també és promocionar hàbits saludables d’activitat física i alimentació.
Aquest programa inèdit l’impulsen la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i les quatre Diputacions per desenvolupar, en la seva primera temporada, un seguit d’activitats complementàries i no invasives en la dinàmica diària de 72 clubs, tots ells escollits i valorats pel seu esforç en mantenir i potenciar el futbol base, complint així una tasca social indispensable en l’educació no formal dels jugadors i jugadores d’aquesta edat.
Una quinzena de coaches especialitzats s’han posat a treballar estretament amb uns 800 entrenadors, aproximadament, de gairebé 450 equips per a que 5.000 jugadors i jugadores millorin i aprenguin amb un total de 10 habilitats per la vida que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir el 1993 com a resultat d’analitzar els canvis socials, culturals i familiars. L’OMS va concloure la necessitat d’un aprenentatge d’habilitats interpersonals, cognitives i de gestió d’emocions més enllà del cercle familiar.
+ KESPORT! desenvolupa 11 habilitats per la vida, les deu identificades per l’OMS, i n’ha afegit una més de treball en equip perquè fossin onze, tantes com jugadors té un equip de futbol, l’esport amb més força educacional del món. Aquestes són:
1. Autoconeixement: Conèixer-se a un mateix.
2. Empatia: Saber posar-se al lloc dels altres.
3. Relacions interpersonals: Com ens relacionem amb els altres.
4. Comunicació assertiva: Dir el que es vol dir, però ben dit.
5. Pensament creatiu: Cercar el màxim d’alternatives.
6. Presa de decisions: Decidir el millor per a nosaltres i els altres.
7. Pensament crític: Tenir opinió pròpia.
8. Gestió d’emocions i sentiments: Control de les pròpies emocions.
9. Gestió de tensió i estrès: Control de situacions estressants.
10. Solució de problemes i conflictes: Afrontar els conflictes de la millor manera.
11. Treball en equip: Junts és millor.
Cada habilitat es treballa en 5 activitats que s’inclouran en les sessions d’entrenament, entre les quals hi ha un partit de futbol amb regles imaginatives que els coaches de +KESPORT! conciliaran amb els entrenadors en forma d’eina educativa. Un joc amb o sense pilota acompanyat d’una reflexió comuna amb els jugadors en tot just uns minuts i sense alterar el programa d’entrenament. + KESPORT! sap que el treball en equip sempre millorarà els futbolistes individualment.
El potencial associatiu del futbol és només una part del programa. L’altre gran actiu són els mateixos clubs, la lluita dels seus directius per oferir als jugadors i jugadores instal·lacions, entrenadors, assistència mèdica, equipatges i mitjans per entrenar i jugar. No només practiquen esport, també reben educació, valors i reforcen el seu aprenentatge com a persones gràcies a la vocació de servei de tantes entitats a les què + KESPORT! agraeix la seva col·laboració i acollida.
En el futbol formatiu els més joves descobreixen altres lideratges, noves amistats i emocions molt diferents de les del seu entorn familiar. Segons coincideixen els educadors, el futbol és una escola de vida on aprenen i incorporen el valor d’estar en els moments durs i de saber acompanyar les derrotes, situacions d’una decisiva eficàcia pedagògica. Per això resulta clau la figura de l’entrenador, referent, autoritat de l’equip i puntal de la implementació de + KESPORT!.
A més d’ajudar els jugadors en la seva evolució tècnica i tàctica del joc, pot polir les seves habilitats per la vida, aquelles que el programa subscriu com a bàsiques per a millorar com a persones i per a poder relacionar-se adequadament amb el seu entorn.
Per a +KESPORT!, els jugadors i jugadores són agents potencials de canvi dins del seu nucli familiar. Per això, un dels objectius del projecte també passa per generar una interacció que millori i esmeni les conductes i comportaments dels pares en els camps de futbol.