La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) continua amb projectes en marxa amb l’objectiu d’impulsar un sector que no ha tingut el reconeixement que mereix. Isabel Pérez, secretària general de la UFEC, ens dona claus per entendre què està passant amb el futbol femení
Isabel Pérez, secretària general de la UFEC, ens explica a Futbolcatalunya algunes claus per entendre què està passant amb el futbol femení i quina estratègia s’ha de seguir per trencar el sostre de vidre de les dones en els espais directius de l’esport.
En quin moment es troba ara mateix l’esport femení?
Estem en un moment de visibilització i interès com mai fins ara ens hi havíem trobat. Avui les esportistes son referents per nois i noies de totes les edats i hem de saber aprofitar aquest escenari per fer possible una normalització plena de l’accés de les dones en tots els àmbits de l’esport, començant pel terreny de joc com estem veiem i arribant fins els càrrecs directius.
“ESPEREM SIGUI UN PRECEDENT L’APROVACIÓ DELS PRIMERS ESTATUTS DE LA LFPF”
La pandèmia ha estat un moment complicat per l’esport en general, però com ha afectat a l’esport femení?
De l’experiència d’altres crisis sabem que l’impacte és major en sectors de la societat de més vulnerabilitat, i la igualtat de les dones és un d’ells. Sovint hem estat testimonis de mesures anticrisi que s’apliquen prescindint de perspectiva de gènere i en l’àmbit de l’esport cal recordar que durant el confinament només es va permetre la competició professional, excloent la femenina per no disposar-ne d’aquesta categoria jurídica. Per sort, fa menys d’un mes vam poder assistir a l’aprovació dels primers estatuts de la Lliga de Futbol Professional Femenina que esperem sigui un precedent.
El Camp Nou ha viscut últimament dos sold outs, quin anàlisi en fa d’això?
Hi ha interès, hi ha ganes d’esport femení i el futbol és la punta de llança del nostre sector. Crec que el que estem vivint al Camp Nou gràcies a les esportistes del Barça, dóna la raó a molts anys de treball que des de les entitats, els clubs,, les federacions, les famílies, esportistes i professionals estan duent a terme.
“LA COMISSIÓ DONA DIRIGENT TÉ UN ANY DE MENTORATGE I LIDERATGE ESPECÍFIC”
Quin paper té la UFEC pel que fa a l’impuls de les dones directives en l’àmbit esportiu?
El Consell Directiu de la UFEC, presidit per Gerard Esteve, ha pres des de l’inici el compromís per visibilitzar i fomentar la presència de dones directives en l’àmbit de l’esport, en els espais de presa de decisions. Així, totes les Presidentes de federacions esportives catalanes formen part del Consell Directiu de la institució i des de fa uns anys s’ha posat en marxa la Comissió Dona Dirigent que té un de mentoratge i lideratge específic: el Women Executive Sports Education (WESE), el primer postgrau en el nostre sector per dones que vulguin fer un pas endavant en el paper directiu.
Des de les Federacions, com es viu aquest moment per les dones esportistes i directives? Què significa la candidatura de dues dones per presidir la Lliga Femenina de futbol?
No sabem com acabarà cristal·litzant aquest procés que ha arrencat la Lliga de futbol femenina, però és significatiu com a canvi de paradigma del lideratge que la candidatura que s’ha fet pública comparteix protagonisme entre dues dones referents a l’entorn. Fins ara estem acostumats a un tipus de lideratge masculinitzat i tradicional i és important per nosaltres que puguem fer-nos un model a mida, canviant rolls i estereotips per fer possible la igualtat efectiva.