Dotze equips, set dies de competició, centenars de futbolistes i un torneig que ja és un clàssic de l’estiu. I és que no hi ha estiu sense la màgia de l’Històrics. Com gairebé sempre, al Guinardó
Com si fos Wimbledon, a la primera jornada de competició debuta el campió de la darrera edició. No és tenis. És futbol. Futbol català evolucionat al llarg dels anys. El CF Badalona ocupa un tron que els onze rivals –suposadament en algun cas, després ho expliquem- volen conquerir. Amb la grandesa dins la modèstia d’una competició estiuenca que el FC Martinenc i d’altres històrics barcelonins van crear el 1984, amb motiu del 75è aniversari dels del Guinardó. És el Torneig d’Històrics del Futbol Català.
Des de llavors, 34 edicions plenes d’història, amb un parell de parèntesis en aquest llarg camí. Amb una renovació constant del planter d’equips participants des d’aquells vuit que van obrir el Torneig. Recordeu? Martinenc, Europa, Sant Andreu, Júpiter, Horta, Sants, Poble Sec i Ibèria. D’aquests fundadors, només tres no hi són a l’edició d’enguany. L’Europa -suposadament per motius de planificació esportiva, com l’any passat- i Poble Sec i Ibèria, ara competint a la Tercera Catalana.
Ja mirant amb més proximitat, s’ha de dir que en l’edició de 2019 hi ha quatre novetats respecte a la del 2018. No hi són Cornellà, FE Grama, Manlleu i Montañesa, mentre que s’incorporen Vilassar de Mar, Terrassa, Granollers i –atenció!- Lleida Esportiu. Crida l’atenció la presència dels del Segrià, competint amb Vilassar i Vilafranca al grup 2. No obstant això, hi ha expectació per veure quin serà el paper dels blaus i si, en cas de classificar-se per les ‘semis’, es presentaran amb el primer equip o amb un combinat del B i el Juvenil, tenint en compte que quan es disputi la fase final del torneig –dissabte i diumenge-, tenen previst un stage de pretemporada a la Val d’Aran, que s’iniciarà divendres 2.
Des de l’organització es justifica la presència dels lleidatans –com la de la FE Grama a l’anterior edició, ambdues entitats fundades durant aquest segle XXI-, per “fer el torneig el més atractiu possible i arribar a més part de territori, convidant equips a partir del rendiment esportiu que han tingut durant la temporada”. Caldrà veure si el convidat de luxe d’aquesta edició agraeix el detall dels organitzadors, tot i que hi ha molts dubtes a hores d’ara.
LA FÓRMULA DEL 3 X 1
L’Històrics actual té poques semblances amb el de les primeres edicions, que s’estenia al llarg de dues setmanes. Dels vuit participants s’ha passat a dotze amb els anys. I d’aquells grups amb partits de 90 minuts -dos per jornada- s’ha passat als ‘estiuencs’ 3×1, amb minipartits de 45 minuts, per tal de definir els semifinalistes d’una tacada. Una pràctica que crea debat però que ha assegurat la supervivència d’aquesta competició.
Aquest dilluns, tres històrics seran els encarregats d’obrir foc. Fins dijous, els 3×1 arrencaran a les 18.00 hores. El primer el protagonitzaran Júpiter i Sant Andreu, equips del grup 1 de Primera Catalana i Tercera Divisió respectivament. Un cop acabi el seu minipartit, el Badalona –de Segona B i vigent campió- s’enfrontarà successivament a perdedor i guanyador.
Dimarts serà el torn de Vilassar i Vilafranca. El primer, en la temporada del seu retorn a una Tercera Divisió on s’han consolidat els del Penedès. Resolt el primer enfrontament de la jornada, el Lleida Esportiu esperarà als dos minipartits següents.
Els equips de Tercera seran protagonistes totals dimecres, ja que Sant Andreu, Terrassa i Horta competiran per una plaça a les semifinals. Els hortencs de Nacho Castro, equip de play-off a la campanya 2018-2019, seran qui esperaran rivals consecutivament als minipartits 2 i 3 de la tercera data de competició.
I dijous s’obrirà el mes d’agost amb el 3×1 que tancarà el quadre de semifinals. L’Hospitalet, també aspirant a l’ascens a Segona B la temporada anterior, acabarà la jornada enfrontant-se a perdedor i guanyador del primer cara a cara del dia, entre l’amfitrió Martinenc –ara al grup 2 de Primera Catalana– i el Granollers, de Tercera Divisió.
LA CALOR, L’ENEMIC
Com va passar a l’anterior edició, el torneig no només es podrà seguir en directe a les instal·lacions del Guinardó, on s’ha fet una política de preus populars aquests dies, amb molts avantatges pels socis dels equips. Esport 3 oferirà íntegrament l’Històrics a partir de dilluns. I és per aquest motiu que dissabte, a les semifinals, la calor pot ser factor determinant.
Per raons de programació, des de la cadena televisiva s’ha demanat a l’organització avançar l’horari de les semifinals, previstes en principi per a les 17.00 i les 19.00 hores. D’aquesta manera, els primers dels grups 1 i 2 es veuran les cares… a les 16.30 hores! Un repte si les temperatures són les habituals en aquesta època de l’any .
La finalíssima tindrà lloc, com és tradicional, diumenge a la tarda. A les 18.00 hores, els aspirants saltaran a la gespa del Guinardó i escoltaran Els Segadors abans de començar, com és tradicional. Pel que fa als premis de Torneig, el campió s’endurà 1.000 euros i els segon, 500. A més, màxim golejador de la competició, el millor jugador i la millor promesa tindran premi de material esportiu. Aquests guardons seran escollits exclusivament pels membres del Comitè de Premsa.
Durant la setmana de futbol al Guinardó, una quarantena de voluntaris i voluntàries, comandats pel director general del Martinenc, Alfred Porcar ‘Fido’, s’encarregarà de què tothom pugui viure el torneig de la forma més còmoda possible. I com és habitual, FutbolCatalunya també oferirà informació puntual de tot el que passi aquests dies al torneig, fins i tot des d’un punt de vista més enllà de l’Històrics en si, descobrint-vos personatges i fets que envolten una de les grans cites del futbol català de l’estiu, tant des del nostre web com des dels perfils a les xarxes socials. Que comenci l’espectacle!
NO ET PERDIS EL CALENDARI DE LA PRETEMPORADA AL NOSTRE FUTBOL D’ESTIU