La història es repeteix i 10 anys després, segons publica el diari Marca, la FIFA localitza més de 50 casos de ‘trànsit de menors’ en diversos clubs del futbol català i que han comptat amb el vistiplau de la Federació Catalana
Nou escàndol amb ‘trànsit de menors’ a escena i que assenyala a diversos clubs catalans després d’autorització de la FCF. Segons el diari Marca ““la FIFA ha pedido explicaciones. No llegan. Las sanciones esperan y podrían llegar en cadena”.
La recerca manté en l’objectiu “a més de 50 casos” i assenyala, segons el diari, a clubs com a “Fundació Marcet, Fundació Academia Hospitalet, Veterans Catalau i PE Manigua)”.
‘TRÀNSIT DE MENORS’, UNA ALTRA VEGADA?
Segons la citada informació, clubs i institucions de Catalunya ja han estat informades, entre elles, la mateixa Federació Catalana. A la FCF se li assenyala per “por “tramitar las fichas a diferentes clubes una vez que ha superado el año de la beca”.
La història demostra que els requeriments de FIFA han estat habituals i sempre s’han contestat des de la FCF; sembla que no es fa en l’actualitat.
Amb la validació massiva provisional de llicències a inici de temporada, els clubs sempre intenten ‘ficar’ algun xaval en aquesta situació irregular. Només el temps posa a tothom al seu lloc.
FIFA sempre ha insistit en el compliment de la normativa i la realitat és que molts clubs es trobaven amb un problema important de ciutadania. Mentrestant, la contestació federativa és que es validaven manualment en el menor temps possible; actualment ja van quatre mesos de competició.
El que el màxim organisme del futbol mundial desitja, previ a la incoació d’un expedient disciplinari que podria afectar els clubs, la FCF i la pròpia RFEF, és que “esos clubes y la escuela que se utiliza como pantalla en cuanto a la formación académica aclaren lo que está pasando”. Aquests menors arriben al futbol català catalán “con una beca de un año para estudiar y jugar al fútbol, circunstancia permitida por espacio de un año”.
ARA LA FCF NI CONTESTA
La veritat és que aquests ‘menors irregulars’ sempre han estat una lluita permanent de tots els delegats de la FCF. Els clubs sempre s’han queixat que la Federació no els inscrivia i així li ho transmetien al delegat de zona. Encara que aquests delegats sol·liciten que calia fer-ho SÍ o SÍ, la permissivitat federativa era nul·la, màxim després de l’experiència del 2014 (cas Take Kubo, entre molts). Llavors, FIFA va amenaçar a la RFEF d’excloure-la de la competició de seleccions nacionals si no canviava el marc regulador. I ho va fer en el 2020.
En l’actualitat l’únic que ha fet la FCF és treure pit per l’alt nombre de llicències del futbol català (218.867, temporada 2023-2024). S’ha inscrit a tot aquell que ho ha demanat i es deixa jugar a tothom perquè políticament és el que menys desgast té.
Dues curiositats: Neurofutbol, una de les franquícies de l’antiga Fundació Marcet (ara Tecnofutbol) , ja va ser sancionada amb 10.000 francs suïssos per aquest presumpte tema de trànsit per part de la Comisió Disciplinària de la FIFA el 15 de juny del 2020. Després, el TAS va confirmar la sanció. Y, dos: una de les entitats assenyalades (FA L’Hospitalet) té com a president a José M. Banderas, vocal també de la pròpia Federació Catalana.
Atenció, doncs, a les pròximes hores i dies perquè el futbol català s’enfronta a una seriosa sanció del màxim organisme del futbol mundial.