El perill dels falsos representants i agents de futbolistes

En el que es porta de 2013 l’Associació Espanyola d’Agents de Futbolistes ja té constància de dos o tres casos de suposades estafes a futbolistes per part de falsos representants i agents de futbolistes, com es denomina en l’argot futbolístic, ‘pirates’

FRANCESC FÀBREGAS I GAYA
redaccio@futbolcatalunya.com 

Pedro Bravo, President de l'Associació Espanyola d'Agents de Futbol // FOTO: mayhemrevista.com
Pedro Bravo, President de l’Associació Espanyola d’Agents de Futbol // FOTO: mayhemrevista.com

Des de l’època d’internet, les estafes de qui es fa passar per representant o agent FIFA ha anat a l’alça, ens explicava Josep Maria Paris, agent de Jugadors RFEF i responsable de Scouting al MIC Football. “HI ha molts tipus de frau, i sempre es detecta d’una manteixa manera; si es demana diners per avançat, té pinta de ser un frau. Hi ha persones que inclús arriben a fer proves als futbolistes. Cap a quin perfil van dirigit? A jugadors amateur i a jugadors del futbol base. Fins i tot passen documents falsos.”

Un dels casos que l’Associació Espanyola d’Agents de Futbolistes coneix, és el d’una persona que actua com agent de futbolistes amb ubicació a Andalusia i que no té la llicència. Des del seu compte de Twitter mostra unes 500 ofertes a múltiples països a l’estranger. Investigant sobre el tema, i posat en contacte amb ell, afirma que no calen proves per a col·locar els jugadors a una de les moltes ofertes que afirma tenir: Anglaterra, Iraq, Japó, Nepal, Iles Seychelles, Uruguai, Samoa, Xile, Aràbia Saudí… són destins de molts que afirma que hi té contacte per a col·locar als jugadors que es posin en contacte via whatsapp. Per a fer efectiu l’operació, el jugador ha de fer l’ingrés de 480 euros a un compte corrent i signar un document. “Es pot escriure el que vulgui en un contracte, no va contra la llei, per tant no és il·legal. El que és cert és que no és el costum d’actuar d’un representant professional. No s’actua així de cap manera. Aquest personatge no està dins de cap organització oficial”, explicava Josep Maria Paris, que afirma que aquest fals agent aniria pel camí de cometre frau, i que per altra banda ja se’l comença a conèixer.

FIGO (REDDIS) “EM VA DIR QUE M’ACONSEGUIRIA UN 2ª D’ALEMANYA

Desenes de jugadors s’haurien posat en contacte en les darreres setmanes i mesos amb aquest representant, que recordem que no té llicència. A Catalunya trobem alguns jugadors que han estat en contacte amb aquest “agent”.

Josep Maria Figueres “Figo”,  jugador del Reddis n’és un d’ells. Ho va viure-ho en primera mà i ens ho explica. “ Vaig estar parlant un mes amb ell per whatsapp fins fa una setmana. Vaig veure un missatge seu per twitter mostrant moltes ofertes. Vaig posar-me en contacte amb ell i em va enviar una pàgina web de representants i era creïble. Jo volia anar a Alemanya i em va dir que no hi havia problema. Va comentar que no s’havia de fer cap prova, que aniriem a Alemanya i signaríem el contracta. Tan sols havia d’enviar un vídeo meu. Va dir-me que m’aconseguiria un equip de Segona Divisió i un contracte mínim de 2.500 euros. Vaig sospitar quan em va dir que havia de pagar uns 500 euros per afiliam a la seva agència i va passar-me un contracte. Vaig parlar amb un company i un agent i em van dir que no signés res”

Figo reconeix que va estar a punt d’empassar-s’ho. “El contracte no havia ni segell ni cap número oficial. Vaig preguntar,sinó, m’agafa ben agafat.” El jugador reconeix que al mateix temps que aquesta persona mantenia converses amb el jugador, també ho feia amb altres, un d’ells un conegut seu.

Pedro Bravo, president de l’Associació Espanyola d’Agents de Futbolistes explica la indefensió que hi ha dels estaments per poder actuar-hi. “Estafaria jurídicament si el jugador reclamès els diners donats a l’agent i aquest no els hi tornès i no complís amb l’acord. Aquesta persona està exercint il·legalment , no és agent. Lamentablement però estem a Espanya per què els nostres polítics i jutges deixen molt a desitjar. No se li pot dir que està fent res il·legal, ja que està oferint un servei i busca treball a la gent

BUIT LEGAL

Des de l’Associació afirmen que hi ha un buit legal sobre aquests fets, fets que per altra banda no són aïllats. “Clar que hi ha un buit legal. Aquest buit ja els hi vaig explicar a Jaime Lizavezki, secretari d’Estat per l’Esport, i a Anna Muñoz, Directora General d’Esports del Consell Superior d’Esports del Govern d’Espanya. El que no pot ser és que gent que es faci passar per representants i agent de futbolistes jugui amb les il·lusions de la gent. S’ha de regular la professió i la culpa la té qui no és capaç de fer això.”

Un fals representant o agent de futbolistes no estaria aparentment fent res il·legal a nivell esportiu, ja que el que està oferint és un servei i busca treball a la gent. Això està regulat per la FIFA i per la Federació, però en l’àmbit jurídic és un altre tema. “Els agents de jugadors estem regulats per la FIFA i per la Federació, que ens a inclós dins dels seus reglaments, però jurídicament no. Existim però no hi ha una regulació a Espanya que parli jurídicament d’agents. Aquí recau el problema”, explicava Pedro Bravo.

ESTÀ DESPROTEGIT EL JUGADOR?

Com poder evitar que un jugador pugui caure en mans de representants sense llicència i per tant que corrin el risc de poder ser estafats? “És fàcil protegir-se”, explicava Bravo. “No s’ha de fer cas a aquesta gent. El primer que ha de saber un jugador és que no treballin amb ningú que no sigui agent oficial. Els agents oficials tenim una pòlissa de responsabilitat civil. Fa cosa d’un mes em va trucar un jugador que un amic seu li havien dit que havia de posar 3.000 euros per anar a un equip inglès. Hi ha molta gent que ho fa i els que els agafen desprevinguts estan aclarits. Per qualsevol dubte que hi hagui sobre aquest tema per això hi ha l’Associació de Futbolistes (AFE) i la d’Agents de Futbolistes. Es pot trucar a l’advocada i et dirà si aquesta persona és o no agent. ”