La gespa artificial en mal estat multiplica les lesions de creuats

El traumatòleg Emilio Moragas, de la Clínica Sagrada Família, senyala el mal estat dels camps de gespa artificial i l’ús de botes de tacs tradicionals com les principals causes per patir aquestes lesions. A Catalunya es realitzen 550 operacions a l’any per lesions de lligaments creuats derivats del futbol. El 0,4% dels jugadors federats pateixen aquest tipus de lesió

Dr. Emilio Moragas, de la Clínica Sagrada Família / FOTO: AMT COMUNICACIÓN

AMT COMUNICACIÓN

El doctor Emilio Moragas, traumatòleg de la Clínica Sagrada Família de Barcelona, fa més de 35 anys que està vinculat al món del futbol. En el seu cas, en el quiròfan. Per les seves mans han passat més de 5.000 futbolistes amb el lligament creuat trencat. Aquesta experiència l’ha portat a ser considerat una eminència en la matèria, tant a escala nacional com internacional.

L’estat i el material dels camps de futbol artificial resulta clau en les lesions. Moragas assegura que “quan la pràctica es realitza en camps de gespa artificial en mal estat el risc de lesions en el lligament creuat es multiplica per cinc”. La gespa artificial requereix diversos cures per garantir la seva qualitat i normalment es descuiden, denuncia Moragas. En aquest sentit, el doctor recorda la importància de regar i canviar el cautxú dels camps de forma periòdica, no només per gaudir de millor futbol, sinó també per evitar lesions.

BOTES MULTITACS, LES RECOMANADES

No en va, “el 95% de les lesiones s’ocasionen en jugades fortuïtes, sense contacte físic. El jugador es lesiona sol”, reconeix Moragas. I en gran mesura aquestes lesions són provocades per l’ús de la bota tradicional. “El tac tradicional es clava a la superfície artificial i fa que el fèmur i la tíbia vagin en direccions oposades, de manera que el lligament es trenca. Amb botes multitac el jugador rellisca més, però sempre és millor relliscar que trencar-se el creuat”. La resistència que mostren molts jugadors a l’hora d’utilitzar aquest tipus de calçat ve donat, segons Moragas, pel fet que els jugadors professionals no l’utilitzen. En aquest sentit, lamenta que “el mirall del futbol professional distorsioni el que hauria de ser el futbol formatiu”.

El doctor alerta de la importància d’operar aquest tipus de lesions, ja que si no es fa, el 75% dels lesionats poden “generar artrosis als genolls”. Moragas veu com la popularitat de la qual gaudeix el futbol ha fet que la seva pràctica es multipliqui a la base, però que també augmentin el risc de lesions.

ATENCIÓ AL FINAL DE TEMPORADA

El doctor de la Clínica Sagrada Família explica que els mesos de març i abril són, estadísticament, quan més lesions de creuats es produeixen. “La musculatura ja està cansada i l’acumulació de partits, entrenament i torneigs fa que el genoll pateixi més”.

“Si el camp està ben regat, el cautxú s’ha anat canviat i no s’ha compactat i els jugadors utilitzen botes multitac, podem ajudar molt a què aquestes lesions no siguin tan comunes. El més important és prevenir lesions, no curar-les. Espero que entre tots; clubs, ajuntaments,.. conscienciem de la importància de la prevenció”, conclou el doctor.

Molta atenció, ja que el 75% dels lesionats poder arribar a desenvolupar artrosis de genoll entre 15 i 20 anys després de la lesió si no han estat intervinguts quirúrgicament.