Jorge Bernardo Faustino i Jacobo Muatxipanga s’han incorporat aquesta setmana a l’equip baixllobregatí. Reforços de qualitat i sabor angolès per a l’At Sant Just Desvern de Joan Suriol
Sabor angolès per a l’At. Sant Just Desvern de Joan Suriol. Concretament, Jacobo Muatxipanga i Jorge Bernardo Faustino són els dos últims futbolistes nouvinguts a l’equip. L’extrem (20 anys) i el davanter centre (19) arriben procedents de l’Acadèmia de futbol d’Angola (AFA).
“Ens van contactar i ens van preguntar si ens interessava comptar amb els seus jugadors. Amb nosaltres juguen i s’entrenen, però no ens encarreguem de la seva manutenció i de l’habitatge, això és qüestió de la seva agència. AFA (Asociació Futbol d’Angola) i At. Sant Just treballen junts”, comenta a Futbolcatalunya el tècnic Joan Suriol.
LA IL·LUSIÓ DE JOAN SURIOL
L’acord funciona d’aquesta manera: “Tenim oportunitat de veure’ls en acció, i en funció de les nostres necessitats els incorporem”, afegeix el màxim responsable del primer equip juntament amb Toni Cortés (director de l’Escola). “Els seguim per vídeo, parlem, comptem amb l’opinió de Toni i la meva i decidim”.
Ara com ara, i encara que només porten diverses sessions de treball amb el grup, “personalment són molt macos i esportivament ens poden aportar un plus de qualitat. Nosaltres no paguem a ningú, el nostre mercat no és molt gran i ens hem d’adaptar a les nostres possibilitats”.
El que més destacaria d’aquests xavals és que “a part de ser físicament ràpids, es nota que se’ls ha ensenyat”. És a dir, “saben com moure’s, tenen automatismes marcats, saben moure’s amb pilota i sense, entenen el joc”.
I, a més, posa un exemple pràctic com que “en la típica situació de 4×4 són bons, no enganyen a ningú. L’Acadèmia AFA d’Angola té el seu mèrit perquè són xavals molt joves”.
Només va posar una condició per a treballar amb aquests xavals que arriben d’Angola i va ser “no tenir obligació que juguin sinó que s’ho guanyin. Són un jugador més i, si s’ho guanyen en el camp, jugaran. Aquest va ser el missatge a tots”.
JAN GONZÁLEZ, UN EXEMPLE
Altre gran factor a tenir en compte en el conjunt santjustenc és poder comptar amb la figura d’un gran referent del futbol català, Jan González. Els seus gols valen or encara que “per jugar a futbol no li paguem”, declara de manera sorprenent el seu entrenador.
Una altra cosa és “per entrenar a nens, sí, aquí sí que cobra com qualsevol entrenador encara que sigui la nostra estrella. En Jan va començar en Quarta Catalana i segueix amb nosaltres. És professor, entrenador de l’Aleví B i coordina els alevins de l’Atlètic”.
CANSATS DE NO JUGAR
La realitat no amaga el dur que es fa el dia a dia. Per a tots, per descomptat, no sols per als esportistes. Joan Suriol ens suggereix “no fer-nos mala sang sinó atendre el que digui el sentit comú. Cal centrar-nos en nosaltres i, si al gener decideixen posposar-ho més, serà un gerro d’aigua freda”.
És clar que “no tenim el poder per a reivindicar coses. Estem cansats de no jugar. Com a entrenador estaria encantat de jugar encara que sigui entre setmana, estem per a competir, però com a responsable de metodologia de l’entitat tindríem un problema. Tenim 500 jugadors i un sol camp”.