Juntament amb els èxits esportius, un dels principals objectius de la junta directiva del CE Manresa és recuperar la gent perduda a causa d’uns últims deu anys complicats, amb deute acumulat i amb una entitat d’esquenes a la ciutat
JORDI GRIFOL @JordiGrifol
El CE Manresa arranca una nova temporada amb il·lusió, malgrat tot. Deixant de banda les incerteses que provoca el covid, el primer equip dirigit per Ferran Costa ha començat il·lusionant, després de superar a grans rivals com el Terrassa i el Badalona. Això, pot ser l’empenta definitiva per arribar als 500 socis, un dels objectius de la junta directiva. Recuperar gent que es va allunyar de l’entitat, recuperar vincles amb la ciutat i les seves entitats i fer una bona temporada amb un pressupost ajustat, són els principals reptes de la presidenta del club, Ruth Guerrero, i la seva junta al capdavant del club manresà.
Com heu viscut l’impacte del covid-19 en l’economia del club?
Vam entrar al gener per la dimisió en bloc de la junta anterior justament per problemes econòmics. L’arribada del covid va fer que qualsevol expectativa posada en recuperar econòmicament l’entitat via sponsors o empreses quedessin en no res. Per altra banda, el fet de no haver-hi activitat durant aquests mesos va fer que les despeses fossin mínimes. Però al arrossegar un dèficit molt important, l’objectiu de recuperació fixat no l’hem aconseguit.
Com es planifica i confecciona bé una plantilla de Tercera sense saber ben bé com serà la competició?
S’ha de fer sense pensar en com serà la competició. A dia d’avui no hi ha res tancat i no pots esperar-te a veure com serà. Hem hagut de demanar confiança als jugadors, ja que no els pots oferir res concret en quant a la competició, però amb això ens hi hem trobat tots els clubs.
“Ferran Costa ha confeccionat la plantilla segons el que ha cregut oportú”
Ferran Costa és una gran aposta com a director esportiu i primer entrenador. Entenc que la confiança en ell és plena.
Totalment. Treballem de manera conjunta, cadascú té molt clar quines són les seves funcions. Des de la junta, en temes de confecció de plantilla no hi entrem, ha de tenir els jugadors que cregui. Això sí, en tema econòmic el pressupost l’hem fet nosaltres, és un pressupost ajustat i ell ha de treballar en base a això.
Els canvis al primer equip han sigut grans, fins a tretze baixes respecte la temporada passada? Què us ha fet prendre aquesta decisió?
Són criteris de Ferran Costa, que ha confeccionat la plantilla segons el que ha cregut oportú, marcat pel pressupost establert. Entre els qui han marxat hi haurà que no encaixaven en el projecte de l’entrenador i altres que no encaixaven en la proposta econòmica que des de la junta directiva es podia fer, ja que hem hagut de rebaixar el pressupost de l’any passat en més d’un 40%.
Amb la reducció del pressupost, l’objectiu principal és mantenir la categoria?
L’objectiu és fer una bona campanya. S’ha fet un bon equip, hi ha jugadors joves que tenen moltes ganes i ambició i també hi ha jugadors que aporten experiència a Tercera, tenim un bon equilibri.
Partir la divisió en dos grups els convenç i els sembla una bona opció?
Hi havia poques fòrmules viables tenint en compte que no van haver-hi descensos i sí ascensos. Al final és la Federació qui decideix, i mai plou a gust de tothom. No sé si hi hauria hagut alguna fòrmula millor, però penso que han fet la que més s’ha ajustat al calendari, tampoc pots plantejar-te allargar la temporada venint d’on venim.
“Els clubs tenim la força que tenim, que és poca”
Els clubs heu tingut poder de decisió alhora de discutir de com abordar la temporada?
Els clubs ens hem reunit amb la Federació per explicar-nos les diferents propostes que tenien sobre la taula. Però, al final, els clubs tenim la força que tenim, que és poca. Ells agafen opinions i han acabat triant el que creuen que és el millor per a tots. Tots estàvem a favor d’evitar descensos i això té un preu, i és que el grup s’amplia.
En l’amistós contra el Terrassa, el públic hi va poder assistir, tot respectant les mesures sanitàries i signant una declaració de responsabilitat. Aquests nous protocols que s’han de dur a terme suposen més feina i despeses pel club.
Nosaltres hem fet uns protocols basats en el protocol de represa de l’activitat esportiva de la Generalitat amb el Procicat i després amb les pautes de les federacions en quant al model de partits. La Federació Espanyola va fer una circular que s’aplicava a nivell de tot Espanya i des de la Federació Catalana es va aconseguir fer un protocol propi pel grup de Tercera Divisió. Ens era molt difícil d’assumir el protocol de la RFEF, ja que ens equiparava amb clubs de Primera i Segona Divisió. Tampoc tenia massa sentit regir-nos amb els mateixos criteris que la comunitat de Madrid o l’andalusa tenint en compte que tenim models sanitaris diferents.
“Arribar als 500 socis és l’objectiu bàsic, seria una xifra històrica”
És rendible econòmicament la Tercera Divisió?
Per nosaltres sí. Ser a Tercera et permet entrar en un programa d’ajuts, ‘Impulso23’, que garanteix que tinguis uns ingressos adicionals. Tenir un primer equip a Primera Catalana amb l’objectiu de pujar comporta unes despeses que es podrien ajustar al que és una plantilla de Tercera Divisió, i per contra no reps les ajudes de Tercera.
Dimecres vinent presenteu la campanya de socis. Quins són els objectius principals de la campanya? Sou optimistes amb les expectatives?
Arribar als 500 socis és l’objectiu bàsic, seria una xifra històrica. És trist que una entitat de més de 100 anys d’història, sent a la capital del Bages i a Tercera, no pugui mobilitzar la gent. Un dels objectius que ens va moure a formar part del CE Manresa era recuperar la gent que havíem perdut arrel dels últims anys. S’ha d’aconseguir que la gent vingui i se senti l’entitat com a seva. Farem una campanya que pot arribarà amb la ciutadania de diferents franjes d’edat.
A Manresa sempre costa enganxar a la gent, tenint en compte una ciutadania de més de 70.000 persones.
Manresa és especial, i no només passa amb el futbol, sinó amb diversos esports. Al CE Manresa, els últims deu anys, les directives van deixar d’esquenes la ciutat. Nosaltres, des del principi, estem establint vincles forts amb l’associació de comerciants, la universitat i diferents gremis perquè la gent sigui conscient del que és el CE Manresa.Malgrat tot, no és gens fàcil, i al principi ens trobavem portes tancades fruit d’una mala relació que s’havia anat deteriorant entre la ciutat i el club.
“S’ha d’aconseguir que la gent vingui al camp”
La situació actual amb el covid també pot dificultar que la gent s’animi a fer-se sòcia.
Sí, però la gent s’ha de fer sòcia d’una entitat al marge de si pot haver-hi o no competició. Nosaltres tenim molt clar que per una banda hem de tibar de la gent que té ganes de futbol, i aquests caps de setmanes d’amistosos s’ha notat que hi havia ganes, més després de les bones actuacions de l’equip davant rivals grans com el Terrassa i el Badalona. Per altra banda, també hem de buscar el sentiment de pertanyença a l’entitat.
Amb tot plegat, quin paper demaneu que facin les federacions?
Les federacions ens han de donar les eines per complir el que haguem de complir i recolzar-nos. També han de donar flexibilitat alhora de fer complir els protocols per poder-nos’hi adaptar, perquè per exemple les nostres instal·lacions són de l’Ajuntament.
“Tenim la il·lusió de veure que el Manresa torna a treure pit”
La decisió de presidir el club va ser fàcil?
Gens, ni per part meva ni pels set membres de la junta. Vam entrar al club en un moment molt complicat, amb molt deute i tampoc pots fer tot el que vols. Creiem que ho havíem de fer i també erem conscients que si no ens presentàvem nosaltres no ho faria ningú. Volíem canviar la imatge del club, tornar a mirar cap a la ciutat i recuperar tota la gent que s’havia anat allunyant. Tenim la il·lusió de veure que el Manresa torna a treure pit, que la gent ve contenta i que els jugadors se senten orgullosos de ser-hi.