Marc Castellsagué: “L’Andorra és el salt professional que desitjava” (1)

Joventut, experiència i ambició són trets d’identitat de Marc Castellsagué, que ha arribat al FC Andorra amb l’objectiu de mantenir la categoria sense renunciar a res

CAROLA UGRINOVIC @carolaugri
Marc Castellsagué, atenent a la Televisió d'Andorra // FOTO: RTVA
Marc Castellsagué, atenent a la Televisió d’Andorra // FOTO: RTVA

Amb 30 anys recentment complerts, actualment és l’entrenador més jove de Primera Catalana. El seu currículum té segell tant nacional com internacional, amb equips com el Girona FC, el RCD Espanyol, la Federació de Kazakhstan, Kènia, Premià Juvenil Nacional o Mollet. Aquest estiu, Castellsagué fa un salt a la seva trajectòria professional agafant les regnes del conjunt del Principat d’Andorra.

Un bon inici de temporada ha portat als andorrans a ser l’equip menys golejat de Primera Catalana amb tan sols 4 gols encaixats.

Coneixement, professionalitat i dedicació defineixen a aquest jove entrenador amb uns valors diferencials que el consoliden com a un dels tècnics amb més projecció i l’acompanyen a la seva trajectòria de millora contínua.

Què et fa apostar per l’Andorra tenint en compte els problemes econòmics pels quals travessa l’entitat?

Bàsicament tres aspectes: les bones sensacions i el bon tracte personal que vaig tenir amb la directiva des del primer moment; segon, poder mantenir a jugadors claus de la temporada passada; i en tercer lloc, la confiança i l’estabilitat que em van transmetre, tot i els problemes existents. No tot són els diners.

És la teva primera experiència com a entrenador d’un equip amateur. T’ha costat adaptar-te?

No, la veritat que no ha estat difícil. Després d’haver estat la temporada passada de segon entrenador al Girona B, el següent pas era aquest. És el salt professional que corresponia i desitjava; ha estat fruit d’un procés natural que havia d’arribar. Conec molt la categoria i a molts dels jugadors que la militen. Va arribar la proposta en un gran moment. Estic molt satisfet d’haver acceptat.

El tècnic de l'Andorra confia plenament en els seus ajudants // FOTO: Cedida
El tècnic de l’Andorra confia plenament en els seus ajudants // FOTO: Cedida

Defineix-te com a entrenador.

Aplico una metodologia moderna i integradora. No treballo els continguts de forma allunyada i descontextualitzada. És el mètode que m’ha donat èxits a temporades anteriors i el que m’ha reduït considerablement el risc de lesions dels meus jugadors; hi crec plenament. Treballo també amb gravacions pròpies i de rivals. Utilitzo software per digitalitzar les sessions. Aposto per la innovació dins l’àrea psicològica.

Com és d’important aquest aspecte?

Per a mi existeixen 4 punts molt importants perquè un equip rendeixi: l’àrea condicional, la intel·ligència tàctica, la tècnica i l’estratègia; però hi ha un aspecte que afecta a tot, i és la psicologia. Penso que aquests 4 aspectes no poden fluir d’una forma òptima si no es té en compte la part mental. Des del meu punt de vista, la psicologia és bàsica, fins al punt que he decidit incorporar en el meu staff un especialista en aquest camp. Trobo molt necessari conèixer bé el jugador, i no només futbolísticament parlant sinó sobretot personalment.

No sempre és possible…

Per poder gestionar el millor possible l’equip, haig de conèixer molt bé els meus jugadors i per tant, és essencial escoltar-los i entendre el que senten; s’ha de ser pròxim. Ha d’existir un tracte personal en cadascun dels jugadors i cada jugador és diferent. Si transmets, podràs arribar a l’equip. És important cuidar tots els detalls que són controlables. No només volem guanyar, sinó que volem guanyar seguint el nostre mètode, fent molt èmfasi en “com” fem les coses, en el procés. Intento ser un facilitador perquè els jugadors puguin arribar a desenvolupar la seva millor versió. Sóc positiu.

Analitzem l’equip. Heu tingut una pretemporada inusual…

Doncs sí, ha estat una pretemporada marcada pels compromisos internacionals. Cal remarcar que tenim 15 jugadors internacionals entre l’Absoluta i la Sub21. A mitjans de setembre vam poder encadenar 3 setmanes senceres tot l’equip al complert, i aquest passat octubre 3 setmanes més. Aquesta primera setmana de novembre, viatgen 8 jugadors amb la Sub21 a jugar contra Holanda el partit de fase qualificació per l’Europeu, quedant a la nostra disposició únicament 10 jugadors.

Difícil de gestionar…

Tots aquests factors fan que les dinàmiques de treball fins al moment no hagin estat les més favorables pel rendiment òptim de l’equip. Tot i això, la predisposició amb la Federació Andorrana i els seus seleccionadors és bona pel bé comú dels jugadors que compartim. Nosaltres no dissenyem la pretemporada per arribar a la primera jornada amb el millor ‘peak performance’. Volem que tots els jugadors mantinguin al llarg de tota la temporada un estat de forma molt alt en competició per tenir bons rendiments. Aquest bon rendiment ens portarà a poder obtenir bons resultats.

Una altra situació peculiar amb la qual us heu trobat és el tema del terreny de joc. No jugar els partits al mateix camp on entreneu és un problema per l’equip?

A la Borda Mateu només entrenem un dia a la setmana, normalment el darrer entrenament abans del partit i els altres dies ho fem a Encamp. Entenem que no és el millor per a nosaltres. Tanmateix la Federació és qui facilita els horaris i acatem la decisió. Al país cap camp és de propietat de cap club, llavors hem de compartir instal·lacions amb altres entitats.

Tot i aquests ‘entrebancs’, l’inici de temporada és bo. Quin és el secret perquè les coses estiguin funcionant?

Talent, actitud, jugadors intel·ligents i moltes hores de dedicació, però el més important és tenir un bon capital humà de jugadors i entorn. Sense bons jugadors no obtindríem bons resultats. Ells són l’essència de tot. Realitzem entrenaments integrals, innovadors i eficients que ens portin a aconseguir els millors resultats possibles. Intentem no deixar res a l’atzar. No creiem amb la sort. Estic convençut que aquest és el camí correcte i així continuarem. Hem començat bé, i volem ser prudents, això és futbol i només portem 8 partits de lliga, és important començar bé, i estem contents; però les coses no són com comencen sinó com acaben, i estem fent tot el possible perquè també acabin bé.

Amb aquesta plantilla treballa el jove tècnic tricolor // FOTO: FC Andorra
Amb aquesta plantilla treballa el jove tècnic tricolor // FOTO: FC Andorra

Parlàvem abans d’aquests problemes econòmics que també han acabat afectant la confecció de la plantilla. Ara mateix només tens 18 efectius. Això us pot fer menys competitius en moments puntuals de la temporada?

Sabem que durant la temporada hi haurà sancions, lesions… i el fet de tenir 18 jugadors ens pot dificultar aconseguir el millor rendiment de l’equip, i els resultats es podem veure afectats. Tot i això, el club està treballant per aconseguir algun jugador que aporti un salt qualitatiu al nivell que ja té la plantilla actual.

Entre aquests 18 jugadors trobem la columna vertebral de la temporada passada. Fins a quin punt era important mantenir-la?

Mantenir 10 jugadors de la passada temporada que ja jugaven junts és un factor que suma. Estem satisfets de poder-los tenir amb nosaltres. L’experiència que tenen en la categoria és important, però sobretot, i el que més importància li donem són els valors humans que tenen. És un grup molt sa on tots s’ajuden.

Com és la relació d’un entrenador tan jove com tu amb el vestidor, molts dels quals són més veterans.

Tinc 30 anys, cert, però no és més savi qui més experiències té, sinó qui millor les aprofita; no es tracta d’acumular sinó d’integrar. Fa més d’una dècada que entreno i sumo moltes experiències viscudes en les màximes categories. Dia a dia m’analitzo i miro de ser millor que el dia anterior.

D’això se’n diu autoexigència…

Tant ells com jo, sabem molt bé quines són les nostres funcions i on estan els límits. El respecte no es guanya amb edat, sinó amb treball. La relació és molt bona i de màxim respecte.

Heu apostat per jugadors de la casa i del país…

Crec moltíssim amb els jugadors de casa, són fonamentals. El seu valor diferencial és, per sobre de tot, sentiment cap al club i cap al país, i això ens dóna un plus vers als altres equips. És indispensable perquè un equip funcioni i pugui aconseguir metes importants.

És bona la barreja de joventut i veterania?

Els més joves miren als més veterans amb respecte i admiració. El binomi joves-veterans és molt important. Aquest relleu generacional existeix i els més veterans estan ajudant molt als més joves. Es necessiten els uns als altres i a l’inrevés. Dels 8 partits de lliga que ja hem disputat, han iniciat de mitjana 3 jugadors Sub21 en l’11 titular.

A hores d’ara, la plantilla està tancada?

La plantilla mai està tancada, tant per entrar com per sortir. A mi m’agraden les plantilles curtes, és veritat que 18 jugadors, potser, és excessiu. Si arriba una bona oportunitat, valoraríem amb el club la seva incorporació. Estem treballant amb alguns juvenils que tenen força talent, i possiblement, si segueixen així, tindran l’oportunitat de debutar durant la temporada; de fet, fa dues setmanes va debutar un d’ells.

(DEMÀ DIVENDRES, SEGONA PART)