Gairebé cent clubs ja han declarat que els van falsificar la signatura diferents personatges amb clara vinculació a l’estructura de la FCF. Aquí tenen noms i cognoms com una altra mostra de la mala olor que desprenen els despatxos del futbol català
Mentre l’encara president, Joan Soteras, segueix impassible a l’escàndol de corrupció més gran de la centenària Federació Catalana de Futbol, el Jutjat d’Instrucció 2 de Sabadell i l’Àrea d’Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra avancen a un ritme vertiginós.
CREIX EL NOMBRE DE CLUBS PERJUDICATS
Ja són 88 les persones que han declarat amb contundència fins al juny davant la Policia que els han falsificat la signatura, mentres segueix la desfilada de clubs que estan sent citats.
I quan els pregunten si aquest fet els ha generat algun perjudici o alguna desconfiança en els dirigents actuals, les respostes són contundents. “Molt decebut”, “vergonyós”, “desassossec”, “nyap”, “incomoditat”, “immoral”, “poc ètic”, “dany reputacional”, “estrany”, “malfiança”, “no vol estar esquitxat per les trames de la federació”, “inacceptable”, “incredulitat”… Però les paraules més repetides són “indignació” i “desconfiança”.
Indignació i desconfiança que s’haurà vist accentuada quan hem assistit estupefactes a l’espectacle dantesc de veure a Soteras com a president fantasma “per un dia” de la Comissió Gestora de la RFEF, nomenament que no va merèixer ni un trist tuit al perfil de la FCF per part de l’imputat cap de comunicació personal Àlvaro Montoliu, probablement conscient que el seu ‘capo’ duraria menys al càrrec que un bitllet de 50 euros al carrer Sicília i que van voler colar un fet del qual no hi ha ni una trista acta que ho reflexi en el portal web de les eleccions de la RFEF.
ESPASA CULPA SOTERAS, CALLE I GUERRERO
Parlem d’un Joan Soteras que està investigat per falsedat continuada en document públic, en document privat i per administració deslleial, juntament amb els seus lleials escuders (Víctor Güell, José Miguel Calle, Álvaro Montoliu, Alejandro Guerrero, Sergi Garrido, Alberto Prieto i Jesús Manchado -pare i fill-), i que ja havia estat condemnat per un delicte contra el medi ambient, per vessaments tòxics, a sis mesos de presó i inhabilitació per l’exercici de càrrecs empresarials pel mateix període. És l’estil de gestió de Soteras, igual que com a president de la Lliga de Primera Federació que va acabar dimitint.
No és d’estranyar, doncs, que Soteras tingui tant bona relació amb Rafa Louzán, president de la Federació Gallega de Futbol, amb el que recentment parlaven de negocis i contractes a Santa Coloma de Gramenet, ja que Louzán comparteix amb Soteras haver estat condemnat a set anys d’inhabilitació per prevaricació.
S’EIXAMPLA LA TRAMA DE FRAU
Les 88 declaracions acusatòries que ja consten al sumari, no només confirmen la falsificació massiva d’actes notarials i de les signatures de presidents i secretaris de clubs, sinó la participació d’un nombre important de treballadors i col·laboradors de la FCF, a banda dels imputats. I, a més dels membres de la junta directiva que van actuar com interventors, així com els treballadors de les taules electorals que també estan assenyalats.
Sense anar més lluny Josep Maria Espasa, vicepresident primer de la FCF i directiu-delegat de Lleida, reconeix que el tràfic d’actes notarials es produïa al camp del Santfeliuenc, que presideix el polifacètic Alberto Prieto (president de club, cap de gabinet de presidència i imputat). I també a Martorell (territori futsal) , territoris on José Calle i Alejandro Guerrero feien les entregues als directius i delegats de Soteras. La darrera trobada es va fer el mateix dia 12 de febrer, el dia abans de les eleccions, falsificant fins al darrer minut. Un Espasa que ara culpa Soteras, Calle i Guerrero de les presumptes falsificacions, però que alguna cosa havia de saber quan li va dir a la presidenta de l’Arbeca que només la deixarien votar amb l’acta (falsificada) de Soteras.
TALAVERA-ACTES NOTARIALS-SOTERAS
Però no es queda aquí la cosa. Alguns clubs de Girona, declaren estupefactes que quan anaven a la mesa electoral i no els deixaven votar, no havien ni sortit del col·legi que ja els estaven trucant membres de la candidatura d’Alejandro Talavera per oferir-los una acta notarial FALSIFICADA amb la que votar… a Soteras!
Quin paperot el del expresident de la UE Cornellà, però ha acabat col·locant el seu personal més intím als despatxos del carrer Sicília i altres càrrecs, que et fa còmplice de tota la trama des del minut 1 i des dels despatxos del Baix Llobregat.
D’altra banda, els actuals directius, Carles Mallart i Víctor Güell, són dues de les persones també assenyalades pels clubs com presumptes responsables de tramitar actes falsificades a clubs que s’hi havien negat.
Altres clubs del Barcelonès, en canvi, reconeixen que qui els entregava l’acta que consideren falsificada eren treballadors de la delegació, a les ordres del benintencionat Alberto Prieto.
ESPASA, ALÍS, PORTÉ, SALA, PEÑA. NÚÑEZ…
Al Baix Llobregat, un entregat Fernando Peña, interventor designat per Pep Palacios que acabaria sent directiu amb Soteras, oferia actes a clubs com el Begues, que malgrat rebutjar-les, els hi feien igualment. Falsificades, és clar, segons declara el club.
I no és l’únic, ja que tots els interventors de Pep Palacios eren gent de Calle i Soteras, i ara s’entèn que tinguès menys vots que membres tenia la seva candidatura.
El mateix succeïa al Vallès Oriental amb Juan Núñez, el fill del qual treballa a l’Escola d’Entrenadors i va ser membre de mesa electoral per tenir-ho tot ben lligat, quan feia idèntica operació amb el Lliçà d’Amunt. Es més, no van voler que els fessin l’acta, però els hi van falsificar igualment.
I a Lleida? A Lleida, són diversos els clubs que apunten a l’actual vicepresident Josep Maria Espasa i Xavier Alís (actual alcalde de Linyola) i directiu de la Lliga Catalana de Futsal de Calle (interventor de Palacios repartint les actes falsificades de Soteras als clubs) o els subdelegats Conrad Porté o Julià Sala, com aquelles persones que els lliuraven les actes del septuagenari amb les que votar “sense problemes”.
ERRORS EN ELS CÀRRECS I ACTES NO DESITJADES
El sumari no només mostra una trama perfectament organitzada, jerarquitzada i amb funcions específiques per a cadascun dels seus membres, sinó que posa de relleu que molts clubs que no volien votar, igualment se’ls va emetre una acta falsificada. És el cas del Begues, el Juncària o el Sant Esteve Sesrovires.
D’altres, en canvi, tenien errors garrafals en la designació dels càrrecs, com el cas de la Fundació Grama o el Begues, posant com a secretaris altres càrrecs de la junta o persones que ja no hi eren al club.
La policia ja assenyala a Calle, Guerrero (‘Bomba’) i Garrido al cim organitzatiu d’aquesta trama; una trama de frau i de tota la estructura d’organització criminal que van conformar amb directius i treballadors de la Federació per fer president a Soteras i la seva candidatura.
QUI PAGA LES ACTES DE SOTERAS I ELS SEUS ADVOCATS?
La jutgessa i els Mossos investiguen també qui va pagar les actes notarials de Soteras i els advocats i procuradors que li van fer els recursos i les al·legacions davant el TCE i el TSJC.
Per aquesta raó, s’ha requerit a l’Agència Tributària que aporti tots els moviments superiors a 3.000 euros que consten de la FCF, d’Àlvaro Montoliu i de la seva empresa de comunicació (AMT Comunciación SL). Té la sospita que ‘Alvarito’ hauria pagat les actes notarials i després s’hauria rescabalat a través d’algun proveïdor oficial de la FCF, amb el que existiria un tracte de favor amb Calle i Soteras.