Els metges de la Mutualitat Catalana de Futbolistes han fet un total de 693 operacions quirúrgiques per trencament del lligament creuat anterior (LCA), enfront de les 624 que es van fer en 2017
B.B.
Aquesta lesió segueix sent la més greu que pot patir un futbolista, ja que el temps de recuperació pels jugadors amateurs supera els deu mesos.
Un estudi presentat al Congrés Mundial “The Future of Football Medicine” (organitzat per la FIFA i el FC Barcelona) per l’equip de la Mutualitat Catalana de Futbolistes que dirigeix el Dr. Ramón Cugat, amb dades dels jugadors d’aquesta entitat, s’arribava a les següents conclusions:
- Les noies es lesionen 3 vegades més que els nois de LCA.
- El nivell de la competició, el moment de la temporada i la posició en el camp dels jugadors són variables que influeixen a l’hora d’evitar la lesió de lligament creuat anterior tant en futbol 11 com en futbol sala.
- El mecanisme indirecte (sense contacte) és la causa més freqüent de les lesions i no està associada a la cama dominant.
- Proporcionalment, hi ha moltes més lesions de LCA en jugadors de futbol 11 que no pas en futbol sala: el terreny de joc i la forma de joc marquen la diferència.
- El moment de la temporada influeix en els percentatges de lesions, tant en jugadors com en jugadores, amb més lesions més habituals dos mesos després dels períodes vacacionals (estiu, nadal).
La Mutualitat Catalana de Futbolistes ha fet recentment un estudi sobre jugadors ja lesionats amb l’objectiu de seguir millorant els tractaments i la recuperació de la lesió més greu del futbolista. D’aquesta investigació es desprèn que la preparació física és fonamental per evitar aquest tipus de lesió. L’enfortiment dels músculs de les cames, sobretot la zona dels genolls, ajudaran a rebaixar les possibilitats de patir aquesta greu lesió.
Des de l’MCF s’insisteix en què els clubs segueixin programes d’exercicis com el FIFA +11 són fonamentals per aconseguir estar preparats de cara a aquesta greu lesió. L’eficàcia del FIFA 11 + ha estat constatada en diversos estudis científics que han demostrat que els equips que ho segueixen han reduït del 30% al 50% les seves lesions. Especialment en el futbol femení.
És importantíssim que els operats de LCA, com a totes les lesions, segueixin una bona rehabilitació. Però sobretot és necessària una bona readaptació (preparació per tornar a la competició) per evitar recaigudes. Abans de tornar a jugar a disputar partits, és vital passar un període de preparació física, recuperació de sensacions, per perdre la por abans de tornar a la competició. És l’anomenada readaptació al futbol.
La Mutualitat Catalana de Futbolistes continua fent aquest tipus d’estudis de les principals lesions que pateixen els futbolistes catalanes amb la intenció de millorar en la qualitat de recuperació, i sobretot, en els consells per la prevenció evitant així recaigudes que poden evitar-se.