“La Kings League pot ser pa per a avui, fam per a demà”

Són declaracions de l’acreditat catedràtic de Filosofia del Dret, José Luis Pérez Triviño. Sap de què va el negoci del futbol i ofereix més que la solució del diàleg entre Kings League i FCF

José Luis Pérez Triviño és un acreditat catedràtic de Filosofia del Dret // FOTO: Pere Virgili
José Luis Pérez Triviño és un acreditat catedràtic de Filosofia del Dret // FOTO: Pere Virgili

@ManuelSeguraM

Mai sobra una opinió acreditada com la del catedràtic de Filosofia del Dret, José Luis Pérez Triviño. Primera autoritat provada sobre Integritat, Ètica i Dret esportiu a la Universitat Pompeu i Fabra ha aprofitat el temps per a investigar sobre els problemes ètics de l’esport.

Serveixi la presentació (innecessària, d’altra banda, donat el seu excel·lent historial) per a intentar centrar-nos en la polèmica futbol catalàKings League (KL).

KINGS LEAGUE-FUTBOL CATALÀ

“La Kings League és una competició creada per una entitat privada i aquí ens regim per les lleis del mercat. El que no sé és si aquests jugadors són conscients que la KL és un fenomen que no sabem si serà durador i estable, d’una banda”, argumenta com a primera exposició.

D’altra banda, a més, “hi ha un benefici intrínsec de la naturalesa federativa perquè pots anar ascendint a la seva piràmide”. És a dir, “pots començar en categories inferiors i acabar en la Champions League en poc temps mentre que la KL és una competició tancada“.

“ELS CONTRACTES S’HAN DE COMPLIR”

Pérez Triviño recomana que els jugadors s’informin molt bé perquè “són lliures de triar. Els clubs no tenen capacitat de retenció als jugadors però els contractes, encara que siguin privats s’han de complir”.

Això diu la teoria i “caldrà veure, a partir d’ara, com es redacten perquè ja hi ha una sèrie d’antecedents i tampoc els clubs poden establir condicions desproporcionades”.

El prestigiós catedràtic ha participat en molts debats sobre el món de l'esport // FOTO: FASFEaficion
El prestigiós catedràtic ha participat en molts debats sobre el món de l’esport // FOTO: FASFEaficion

TRES CASOS DIFERENTS

Els casos denunciats per FE Grama, Europa i Vilanova són diferents. El catedràtic creu “molt desproporcionat, evidentment.”, el cobrament de 10.000€ pels colomencs en el cas Nadir. “El club ha fet un negoci rodó”.

La clau passa per “actuar amb sentit comú, no poden pretendre ‘lligar-los’ ni tampoc el jugador pot decidir marxar lliurement després de la planificació del club”. L’ideal i el normal seria “arribar a un acord independent de qui pagui (nou club o futbolista) i en funció del que passi en l’actualitat”.

Parlar d'”intromissió” és comprensible encara que “també existeix quan intentes fitxar altres futbolistes d’altres clubs, no?. El que s’hauria de respectar és el mateix que es fa en les finestres professionals per a fitxatges. També la KL hauria de respectar aquests temps o s’encareix tot”.

“UN RESPECTE INSTITUCIONAL”

Per a Pérez Triviño, el diàleg entre les parts és bàsic i recordant que “si les Federacions han estat l’àmbit on s’han creat aquests futbolistes, hauria d’haver-hi un respecte institucional. No veure-ho només com a tema econòmic”.

En resum, un missatge clar per als futbolistes: “Que s’informin bé perquè no és or tot el que rellueix i la Kings League pot ser pa per a avui, fam per a demà. Ningú sap el que pot passar en dos anys i si les seves possibilitats de creixement s’acaben aquí”.