Les 12 modificacions més pràctiques de les Regles de JOC per a la temporada 2016-2017

Les noves Regles del Joc, ja vigents per l’actual temporada, tracten de fer més entenedors els procediments i sancions, afavorint que l’espectador trobi més lògiques les decisions de l’àrbitre i eliminant incongruències en l’aplicació de les mateixes

ANTXÓN UZKUDUN VICEPRESIDENT ÀREA TÈCNICA CTCA
L'àrbitre Medie Jiménez parla amb la plantilla del CF Gavà/ FOTO: ÀLEX GALLARDO
L’àrbitre Medie Jiménez parla amb la plantilla del CF Gavà/ FOTO: ÀLEX GALLARDO

Aquest és un resum de les modificacions que afecten a la pràctica habitual del joc:

1- Es suavitza el “triple càstig” (penal, vermella i suspensió) quan s’impedeix una oportunitat clara de marcar un gol dins l’àrea penal. A partir d’ara, aquelles accions en les què el porter o el defensa cometin una falta dins de l’àrea quan intentin disputar la pilota al jugador rival “no serà targeta vermella, sinó groga”. Sí que es mantindrà l’expulsió per vermella directa en accions violentes / joc brusc greu, en les que no hi hagi opció de disputar la pilota o en les que es produeixin fora de l’àrea de penal.

2- Amonestacions per mans. S’han reduït els casos d’amonestació per mà, quedant en:
? Tocar la pilota amb la mà per obstaculitzar o impedir que progressi un atac clar.
? Tocar la pilota amb la mà en intentar marcar un gol (independentment de si s’aconsegueix o no) o en l’intent sense èxit d’evitar un gol de l’adversari.
S’elimina “impedir que un adversari s’apoderi de la pilota” com a falta mereixedora de targeta groga, ja que s’exigeix, per amonestar, que aquesta falta impedeixi un atac perillós.

3- Atenció dins del terreny de joc després de lesió per una falta amb targeta. Si un jugador resulta lesionat a conseqüència d’una infracció sancionada amb una targeta vermella o groga, podrà ser atès en el camp sense necessitat d’abandonar-lo si el tractament és ràpid. S’intenta evitar la injustícia que l’equip de la víctima es quedi amb 10 i l’equip infractor amb 11.

4- Posar en ordre l’equipament: retorn al partit amb la pilota en joc. Si un jugador surt del terreny per posar en ordre el seu equipament (per exemple canviar les seves botes), el quart àrbitre o l’àrbitre assistent podran controlar que tot està en ordre i el jugador podrà tornar durant el joc sense necessitat d’esperar a una detenció del partit com anteriorment. Però haurà d’esperar l’autorització de l’àrbitre per reingressar al partit.

5- Infraccions fora del terreny sancionables amb tir lliure o penal. Les infraccions que esdevenen fora del terreny en una acció del joc, per exemple, dos jugadors surten a la disputa de la pilota fora del terreny i al retornar al camp per disputar-lo un d’ells subjecta a l’adversari, ja no es sancionaran amb pilota a terra, sinó amb un tir lliure directe sobre la línia de banda o en la línia de gol i, si és dins l’àrea de penal, serà castigat amb penal.

6- Entrades indegudes de substituts, expulsats o tècnics. Fins ara, si un suplent entrava indegudament i evitava un gol a la línia de meta es sancionava amb indirecte i si un tècnic feia el mateix es sancionava amb pilota a terra. Amb el nou canvi, aquestes accions es sancionaran amb tir lliure o penal.

7- Avantatge. Si un substitut/oficial d’un dels equips intenten aturar una pilota però acaba entrant en la seva pròpia porteria, l’àrbitre pot aplicar l’avantatge i decretar gol.

8- Targeta vermella amb avantatge. Si un jugador comet una infracció d’expulsió, excepcionalment, l’àrbitre podrà aplicar avantatge per una ocasió summament clara de gol, però si no es marca el gol i aquest mateix defensor recupera la pilota, s’ha d’aturar el joc i assenyalar tir lliure indirecte, amb la consegüent expulsió.

9- Tir lliure indirecte en el propi camp per fora del joc. El tir lliure indirecte s’executarà sempre on es comet la infracció del fora de joc, fins i tot si l’infractor està en el seu propi camp, perquè tot i que no es pot estar en una posició de fora de joc en el propi camp, si que es pot tornar d’una posició de fora de joc en el camp contrari al propi camp i jugar la pilota.

10- El servei d’inici podrà efectuar-se cap enrere. La Regla 8 “Inici i represa del joc” assenyala que en el servei inicial “la pilota estarà en joc en el moment en què sigui xutada i es mogui amb claredat”. La regla ha canviat per permetre que la pilota sigui jugada en qualsevol direcció, fins i tot cap enrere, sempre que es mogui.

11- Tanda penals: elecció de la porteria. La decisió sobre la meta en què es durà a terme la tanda de penals es realitzarà mitjançant una moneda (excepte que per les condicions del terreny o per seguretat, el mateix àrbitre hagi de determinar una de les porteries); però, en situacions normals, ja no serà una decisió de l’àrbitre.

12- Tanda de penals: reducció de jugadors per equiparar-se als del seu adversari. Fins ara, si un jugador era expulsat durant la tanda de tirs des del punt penal, l’altre equip no tenia l’obligació de reduir el seu nombre fins a 10. Aquesta obligació si que existia al finalitzar la pròrroga prèvia als penals. Amb la nova normativa, si un jugador és expulsat a la tanda de penals (imaginem que s’autoexpulsa el pitjor llançador d’un equip), l’altre equip haurà de reduir el seu nombre (per exemple, excloent al seu pitjor llançador), no sortint beneficiat l’equip infractor de les regles.