25 maig 2018

logo

Els compensadors de descensos

Publicat per: Jordi Mestres Rius 5 d'abril de 2017


Olot i Peralada són la gran esperança del futbol català per a evitar un drama en cadena. Del seu ascens a Segona B depenen equips de Tercera Divisió fins a Tercera Catalana

JORDI MESTRES @jordimestres7
Olot i Peralada es jugaran el campionat de Tercera Divisió // FOTO: Isaac Planella

Olot i Peralada es jugaran el campionat de Tercera Divisió // FOTO: Isaac Planella

S’acosta un drama pel futbol català. L’allau de descensos a Tercera no és cap quimera, sinó tota una realitat. Ara mateix, l’Eldense, després de tota la polèmica, ha baixat. Queden tres places més, les quals es jugaran un valencià (l’Atlético Levante) i, atenció, sis catalans! Prat, L’Hospitalet, Espanyol B, Llagostera, Gavà i Sabadell estan immersos en la lluita per la permanència. Uns ho tenen millors que altres, cert. No obstant, i encara que no sigui purament matemàtic, no és agosarat dir que aquesta temporada baixaran dos equips catalans segur i, fins i tot, tres. Això suposa un drama a totes les categories, ja que suposaria un descens en cadena de Tercera Divisió fins a Tercera Catalana. Només Olot, Peralada i la resta de classificats pel play-off d’ascens a Segona B poden reduir aquesta sangria.

Tots dos van certificar la classificació per la promoció la setmana passada i ara es disputaran el campionat. Els precedents, amb ascensos de Prat (dues vegades), Pobla de Mafumet, Cornellà o el mateix Olot conviden a l’optimisme. En els últims temps sempre hi ha hagut almenys un equip català que ha pujat a Segona B i, en ocasions, un parell i tot.

De fet, l’últim ascens de l’Olot ja li va servir al Masnou i tants d’altres per a mantenir la categoria. El Prat va salvar el Granollers, la Pobla al Manlleu o el Cornellà al Vilassar de Mar. Favors indirectes que van evitar el drama, però ara la situació és bastant diferent. No hi haurà un descens, sinó dos o tres. Pel que haurien de pujar el mateix nombre de clubs a la categoria de bronze.

Equips com La Jonquera, el Castelldefels o fins i tot el Cerdanyola podrien salvar ara mateix la categoria i perdre-la pels descensos de tercers. I és que a dia d’avui el Prat i L’Hospitalet baixarien a Tercera Divisió, mentre que l’Espanyol B es jugaria el seu futur en la promoció de permanència.

I si baixa el Mallorca?

Una opció que s’ha plantejat més enllà de la que expliquem és un possible descens del Mallorca a Segona B, que arrossegaria al seu filial a Tercera Divisió. Una possibilitat real, ja que l’històric club balear és ara mateix penúltim de LaLiga123 a cinc punts de la permanència. Sergi Barjuan, recentment contractat, intentarà evitar un destí que, sens dubte, seria fatal.

Però si passés això no afavoriria als catalans. I és que, a diferència per exemple de quan el descens administratiu de l’Elche va salvar l’Eibar, a Segona B no es reduirien els descensos a Tercera. Baixarien els quatre últims i el Mallorca B, possibilitant així un ascens extra d’un equip classificat per les últimes instàncies de la competició. Veurem què passa i si s’eviten els descensos no compensats (que no 'compensats', com són erròniament anomenats).

futbolcatalunya.com Copyright @ 2010-2015 // redaccio@futbolcatalunya.com